2010. július 18., vasárnap

Híres lateral "oldalra" passzok: The Play

"The Play" egy utolsó másodpercben elvégzett rúgásvisszahordásra vonatkozik. 1982 november 20-án szombaton a California Egyetem Golden Bears-e és a Stanford Egyetem Cardinal-szai mérkőztek egymással. A körülményeket és a rivalizálást tekintve a meccs is emlékezetes, de az utolsó utolsó play az beivódott az egyetemi és az amerikai football lapjai közé. A Play és annak utóhatásai hosszan lebegnek a játékosok és a szurkolók között. A legemlékezetesebb játékként is hivatkoznak rá az amerikai sportok történetében.

A California 19-17-re vezet a negyedik negyed végén, amikor a Cardinal irányítójának John Elway-nek sikerül 4 és 17-nél a saját 13 yardosukról egy 29 yardos dobást végrehajtania. A csapata ezután mezőnygól távolságba kerül ellenfele gólvonalától. Mezőnygólra készülnek, amit Mark Harmon fog rúgni.

Elway időt kér, már csak 8 másodperc maradt az játékidőből. Paul Wiggin edző rendelte így ezt az időkérést, hogy maradjon idejük egy másik rúgás kísérletre is hogyha a becsúszna pár szabálytalanság. Harmon 35 yardos rúgása jó. Az állás 20-19 a Standford javára. A csapat ünnepel, amit 15 yard büntetéssel jutalmaznak a bírók, így a rúgást a saját 25 yardosukról kell elvégezniük a 40 yardos helyett. A Stanford bemondója Joe Starkey ekkor már dicsérte csapatának és Elway-nek az erőfeszítéseit és megjegyezte, hogy a Bears-en már csak egy csoda segíthet.

A speciális egység edzője Fred von Appen squib kick-et rendelt el a Standford játékosainak. 4 másodperc van vissza a meccsből. A nagy zűrzavarban a California csak 10 emberrel áll fel a pályára ez azonban az amerikai footballban szabályos. Ami ezután történt, az az egyetemi football történelmének legtöbbet vitatott és boncolgatott játéka.



Miután a Standford 20-19-re átvette a vezetést 4 másodperc maradt a játékból. A rúgás után a Golden Bears játékosai 5 oldalpasszot használva szerezték meg a győztes touchdown-t, eközben a Standford játékosai és zenekara is a pályára jött, mivel azt hitték, hogy vége a meccsnek, növelve ezzel a kavarodást. A végeredmény így 25-20 lett. Az 5 oldal passz közül kettő a mai napig vitatott, de ez fűszerezi meg a Big Game körüli hagyományt és szenvedélyt.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése