2010. július 24., szombat

Reverse "irány váltó"

A reverse egy viszonylag szokásos játék az amerikai footballban. A játék alatt több hirtelen váltás is történik a futás oldalirányú folyásában.

A klasszikus reverse tipikusan egy bootleg-gel, sweep-el vagy egy end-around-al indul, de még mielőtt a labdás átlépné a scrimmage vonalát átadja a labdát egy másik játékosnak (általában egy elkapónak), aki az ellenkező irányba kezd el szaladni azzal. Mivel a védőjátékosok nagy része az első futóra mozdul rá, a második labdahordozónak ha le tudja hagyni a védőket nagy esélye van hogy hatalmas yardmennyiséget szerezzen csapatának.

A reverse egyik variációja a double reverse. Ebben a play-ben a második labdahordozó szinte átviszi a pálya másik oldalára a labdát, ahol egy másik csapattársának adja át, aki megint az ellenkező irányba fog vele szaladni. A dupla reverse másodjára is meglepheti a védőket, de ennek kivitelezése több időt is vesz igénybe így nő a loss vagy az elejtett labdaátadás kockázata is.

Másik variációja a reverse option. A reverse option alatt a második labdás egy pár lépés után opcionálisan passzolhat egy a pálya mélyén álló csapattársának. Ez a játék hasonlít a halfback option playre.



A videón egy double reverse option látható

Sok csapat reverse-el fenyegeti ellenfelét, hogy egy egyszerű sweep-el több yardot nyerjenek. Ebben az esetben az irányító a futónak löki a labdát, aki átadást szinlel egy a vele ellentétes irányba futó játékoscsapattársával. Ez az apró elterelés elég időt biztosíthat a futó számára, hogya védelem mögé kerülhessen.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése