2010. július 25., vasárnap

Bootleg

Egy all-american irányítóhoz Frankie Albert-hez lehet leginkább fűzni a bootleg "feltalálását". A bootleg gyökerei az 1940-es évekig nyúlnak vissza és nevét a szeszcsempészek által használt módszer után kapta. A szesztilalom alatt egyes emberek a nadrágjuk mögé rejtették a whiskeyt. Az irányító a labdát rejti el hasonló módon a védők szeme elől a combjánál, hogy a futónak adott ál átadása még hihetőbb legyen.

A bootleg play az amerikai footballban az, amikor az irányító a labdával a pálya egyik széle felé szalad a scrimmage vonala mögött. Ezt egy play action vagy egy szimulált labdaátadás után is megteheti.


Az irányítónak blokkolhat egy falember vagy akár egyedül is megfuthatja az utat. Az utóbbit "naked bootleg"-nek vagy "waggle"-nek nevezik. A sokkal bonyolultabb variációi több eljátszott labdaátadást és több blokkoló falembert visznek a játékba. Egyik ilyen variációja a rollout. Miután az irányító meglépett a támadófal mögötti területről a pálya mélyére passzolhat vagy akár ő maga is szaladhat a labdával.

A bootleg-et főleg a mozgékony irányítóval rendelkező csapatok alkalmazzák. A védelmet ez a játék megzavarhatja, mivel a QB nem marad ott a zsebben, ahol elvileg maradnia kellene. Az irányító mozgása a defensive back-ek figyelmét is elterelheti ezáltal valamelyik elkapó szabadra játszhatja magát.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése