2010. július 17., szombat

A passzjáték

Sok néző számára a passzjáték a football legizgalmasabb része. Az 1930-as években a Green Bay Packers játékosa/edzője Earl "Curly" Lambeau vezette be az amerikai foci támadásába az előre dobott passzt. A csapatok azonban nem éltek ezzel a lehetőséggel. Az 1960-as 1970-es években a rengeteg futójáték és a zónavédekezés elfojtotta a footballnak ezt az izgalmas oldalát.

A passzjáték elterjedését két fontos szabályváltoztatás gyorsította meg az NFL-ben 1978-ban. Az első megtiltotta a védők számára, hogy a scrimmage vonalától számított 5 yardon kívül érintkezzenek az elkapókkal. Korábban a védők a pályán bárhol üthették, tolhatták, elterelhették az elkapókat. A másik szabálymódosítás lehetővé tette a támadó falemberek számára, hogy teljesen kinyújtott kézzel blokkolhassák a pass rush-t végrehajtó védőket. Kezeiket is kinyithatták immáron. Ez a blokkolási mód az erősebb passz védelmet tette lehetővé, így az irányítónak több ideje maradt a football labda eldobására.

A szabálymódosítások előtt a csapatok fő elkapói a running back-ek voltak. 1979-ben Bill Walsh a San Francisco 49ers főedzője lett. Minden tekintetben összeolvasztotta az új szabályok adta lehetőségeket a futók mint elkapók elképzeléssel. A West Coast Offense formációi erős fegyverré váltak. Passzjáték formációkból futásokat csináltak vagy futások helyett passzoltak. Ez oda vissza működött.

Ahhoz azonban, hogy egy passzjáték sikeres legyen az irányítóknak és az elkapóknak naponta rengeteget kell gyakorolniuk az időzítést. Az elkapóknak pontosan kell lefutniuk az utjaikat, mivel az irányító a pályának arra a pontjára dobja a labdát ahol az elkapónak lennie kell majd. Amikor az elkapó bevág, vagy befejezi az útját a football labda rendszerint már a levegőben van. Röviden, az irányító eldobja a foci labdát az elkapó elkapja. Ez igen egyszerűen hangzik, azonban a footballban ez sokkal összetettebb feladat. Ahhoz, hogy egy passzjáték sikeres lehessen a támadó falembereknek megfelelő védelmet kell nyújtaniuk a quarterback számára, hogy eldobhassa a labdát. Ez több mint 2 másodpercet jelent a gyakorlatban. Ezalatt az elkapóknak le kell rázniuk a védőiket és mindent megtenni, hogy elkaphassák a labdát még akkor is ha rosszul lett megdobva. Néha az elkapónak le kell térnie a passz útjáról, és a secondary területén nyílt helyre kell futnia ahhoz, hogy az irányítónak célpontja legyen.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése