2010. július 9., péntek

Fumble: játék a fumble alatt

A labda elég kiszámíthatatlanul pattog főleg a műfüves pályán, így annak visszaszerzése azoknak a játékosoknak is nehézkes, akik jó kézkoordinációval rendelkeznek. Az edzők az alacsonyabb szinteken azt javasolják, azoknak a játékosoknak, akik feladata nem a labda elkapása (pl. falember), hogy vessék magukat a labdára. Bizonyos helyzetekben sokkal fontosabb a labdabirtoklás megszerzése vagy visszanyerése, mint az előrehaladás. Az előrehaladás megpróbálásánál nagy az esélye, hogy a labda egy újabb fumble-ön keresztül visszakerül az ellenfélhez.

A fumble visszaszerzése és a haladás vele bonyolult és egy kissé sérülésveszélyes is. Szabad labda esetében semmilyen szabály se korlátozza a játékosokat. Se a támadó se a védő játékosok számára nincs meghatározva, hogyan ütköznek amíg a labdát próbálják visszaszerezni.

Szabad labda esetén a pálya összes játékosa a labda felé vonzódik, növelve a zűrzavart akörül. Egyes játékosok, hogy előnyre tegyenek szert kihasználják az adandó helyzetet és olyan dolgokat művelnek az ellenféllel, amit egyébként a szabályok tiltanak. A nézők örömére ilyenkor egymás hegyére hátára ugrálnak a játékosok. Legalul általában az a játékos található, aki a labdát szorongatja, vagy próbálja megőrizni ellenfele mohó kezeitől. A játékosok, amikor "kicsi a rakást játszanak" kissé megszorongathatják egymást, egymás szemének böködése is a menü része vagy egyéb módon is ütlegelhetik egymást. Ezeket, amik később összetűzésekhez, verekedésekhez vezethetnek, a bírók nem mindig veszik észre mivel ők figyelmüket a labdára összpontosítják.

(Ohio State vs USC)

A fumble következménye szinte minden amerikai football szinten a játékosok kupaca. A sípszó ellenére gyakran a játékosok szorgalmasan püfölik egymást. A bírók a játékosokat egyesével lefejtve próbálják meghatározni, hogy melyik csapaté a labdabirtoklás joga. Ha két különböző játékos keze is a labdán van, gyakran bírói időt kérnek, hogy visszanézhessék az eseményeket. Az NFL-ben és a CFL-ben ez a leggyakrabb eset amikor a csapatok edzői visszanézést kérnek.

A támadó falemberek szinte egyetlen pontszerzési lehetősége a végzónában megszerzett fumble.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése