2010. július 20., kedd

Checkdown

Amikor a szélső elkapókat a passzjátéknál levédik, az irányítónak máshogy kell megszabadulnia a labdától. Ekkor az utolsó lehetőségek egyikeként passza vagy egy futót vagy egy tight end-et talál meg. A "Check down" azt jelenti, hogy az irányító az összes elkapót leellenőrizte.

Az irányítók addig nem húzzák elő a tarsolyukból a checkdown passzt amíg nincs rá szükség. Előbb 3-4 másodpercet várnak, hogy a szélső elkapók szabaddá játszák magukat. Ezalatt persze a védőfal sem tétlenkedik. Bőven elegendő idejük van, hogy áttörjenek a zseben és nyomást gyakoroljanak az irányítóra. A checkdown általában ezért a védelem arca előtt történik.

A checkdown nem csak vésztartalék hanem hatásos fegyver is lehet. Amikor a védelem linebacker-eket és/vagy defensive back-eket is blitz-elni küldi hatalmas rések keletkezhetnek a scrimmage mögött, és a pálya mélyén védekező többi védő között, amit a támadó csapat kihasználhat. Igaz ezek a passzok nem olyan látványosak, mint a pálya nagy részét átívelő dobások, de jelentős yardmennyiségeket nyerhet vele a támadás. A checkdown passzok végrehajtásának képessége ezért jelentősen tükrözi az irányító képzettségét és képességeit.

A screen passz a playbook-okban sok esetben checkdown-nak számít.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése