2010. július 27., kedd

Sweep

A sweep az amerikai football egyik futójátéka. A futó megkapja a labdaátadást vagy a rövid passzot az irányítótól és a scrimmage vonalával párhuzamosan kezd el futni. Ezalatt a támadó falemberek és a fullback elékerülhetnek és blokkolhatnak a futónak, mikor az a pálya mélye felé fordul.

A sweep fajtái:

QB sweep

(quarterback sweep)

Olyan futójáték, ahol az irányító miután általában shotgun formációban megkapja a snap-et kifelé szalad. Ez a játék az atletikus irányítók esetében kiváló lehet. A sweep alatt a támadó falemberek pull-t csinálnak, hogy a támadás pontjában extra blokkolók lehessenek. Általában egy vagy két guard pull-oz.

Buck sweep

(buck sweep)

Általában Wing-T formációból startol pár ál mozdulattal meghintve. Az irányító miután átveszi a labdát úgy is tehet mintha a fullback-nek adná azt. Valójában a wingback vagy a halfback kapja majd a labdát. Pull-t használnak a támadók, hogy a játék oldalán lévő védőket lekapcsolják. Ez a sweep egyéb játékokba is átcsaphat, mint például bootleg.


Toss sweep

(RB toss sweep)

Legtöbbször I vagy Singleback formációknál használják. Az irányító miután megkapja a labdát kifordul és odalöki a labdát a tailback-nek. I formációnál a fullback bármelyik védőt blokkolhatja aki áttört a zseben. Habár a toss sweep-nek nincs annyi eljátszható áljátéka mint a buck sweep-nek, mégis jobban alkalmazható és a futó hamarabb törhet a pálya mélyére.



Flanker sweep

(flanker sweep)

Olyan futójáték amelynél flanker split out-ot fut a játéktól ellenkező irányba. Az irányító miután megkapta a snap-et a flanker oldalára szalad. A flanker eközben nagy ívben fordul a pálya mélyére. Az irányító vagy átlögyböli neki a labdát vagy átadja.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése