2010. július 13., kedd

A scrimmage vonala

A scrimmage vonala általában: Az amerikai és a kanadai footballban a scrimmage vonala egy képzeletbeli átlós vonal a football pályán keresztbe. Amíg a következő play el nem kezdődik a csapatok nem keresztezhetik azt büntetés nélkül. A legutolsó játék vagy büntetés kiszabás után elhelyezett labda helyéről indul ki a scrimmage vonala a pálya oldalvonalai felé. A scrimmage vonala párhuzamos a gólvonalakkal és a labda azon pontját érinti, ahol az a földdel találkozik.

NFL,NCAA scrimmage vonala: Az NFL és az NCAA szabályai szerint tulajdonképpen két scrimmage vonal várja a játékosokat minden play elején. A labda két végéből indulnak ki a scrimmage vonalak az oldalvonalak felé. Az egyik a támadókat korlátozza a másik a védőket. A két scrimmage közötti rész (amely a labda hosszával egyezik meg) a neutrális zóna "neutral zone". Csak a centernek engedélyezett hogy valamely testrésze, általában a keze belógjon ebbe a zónába. Annak érdekében, hogy a play szabályosan elkezdődhessen egy bizonyos számú támadó játékosnak kell a scrimmage vonalán vagy attól pár inch-re felállni.

Az amerikai footballban a védelemnek épp hogy csak a scrimmage vonala mögött kell lennie. A kanadai footballban ez nem így van. A védelemnek ott egy yard távolságot tartania kell a scrimmage-től. A védelem scrimmage vonalát használják egyébként az előrehaladás mérésére is.

A fentiek alapján nem csoda, hogy gyakran a nézők és a kommentátorok összekeverik a scrimmage vonalát a neutrális zónával. A bírók ezért, amikor a büntetést magyarázzák inkább az előző hely "previous spot" kifejezést használják a scrimmage vonala helyett.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése