2010. július 22., csütörtök

Screen passz típusok

A screen passznál a quarterback úgy hátrál mintha nagy dobásra készülne. Ezalatt a védő falemberek a zseb látszatát keltik és 1-2 másodpercig feltartják a védőket majd átengedik őket. Az a játékos, aki majd a screen passzt kapja, az átáramló falemberek mögé mozog és várja a passzt. A külső elkapók jól látható külső utakat futnak, hogy elhúzzák az embereket. Ezáltal hely keletkezik mögöttük. Ha minden a papírforma szerint történik a defensive back-ek az elkapókkal lesznek elfoglalva, a védő falemberek túlfutnak azon a ponton ahonnan még levédekezhetnék a játékot. Az egyedüli védelmet a linebacker-ek fogják csak alkotni, akikre a támadó falemberek vetik magukat.

Több fajta screen passz van amit, meg lehet dobni:
  • A "hagyományos" screen passzt egy futó kapja a fent leírt módon. Checkdown-ként is hivatkozhatnak erre a játékra.
  • A tight end screen ugyan az mint a fent leírt játék csak futó helyett a tight end kapja a labdát.
  • A wide receiver screen vagy a jailbreak screen az, ahol a falemberek a labdát elkapó receiver előtt szaladnak. A blokkolás gyakran olyan, mint amikor az egyik elkapó a másiknak blokkol. Azt a wide receiver screen-t, ahol a labdát elkapó játékos az irányító felé mozog és egy vagy több elkapó blokkol neki tunnel screen-nek nevezik.
  • A "quarterback throwback" screen az a játék, ahol az irányító egy futónak vagy egy elkapónak löki a labdát és az ellenkező irányba kezd el szaladni. Pár falember az irányító előtt fut ekkor. A futó vagy az elkapó aki korábban a labdát kapta lateral-t dob az irányítónak, aki a falemberek védelmében törhet előre. "Blitz Beater"-nek is nevezik, mivel szinte csak a sokszor blitz-elő védelmek ellen használják. A blitz alatt először a futó marad szabadon majd amikor az irányító neki dobta a labdát akkor pedig maga a QB. A QB throwback rengeteg yardot vihet az irányító statisztikájába, ha fürge a játékos. Egy jól kivitelezett QB throwback gyors pontszerzéshez vezet ezért a védelem arra kényszerül, hogy kevesebbet blitz-eljen.

  • A "middle screen" az, ahol minden úgy történik mint a hagyományos screen passznál csak annyi a különbség, hogy a falemberek a pálya közepén maradnak.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése