2010. július 5., hétfő

Play hívás


Az irányító közvetíti a huddle-ben a játékosoknak, hogy milyen play következik. A play-t akár egy elméleti tervrajznak is tekinthetjük. A játékosok számára világosan közvetíti a feladatokat. Minden, amit a QB a huddle-ben mond egy bizonyos speciális feladatot tartalmaz elkapói, futói, falemberei illetve a centere számára. Az irányító például bemondhatja a következőt: "286 Pump F-Stop on three(háromra)"

Az első három szám (286) az elkapók (X, Y, Z) passzútvonalaira hivatkozik. Minden csapatnak megvan a maga passz útvonal számozása, amely alapján az elkapók azonnal tudják milyen utat kell futniuk. Ebben a play-ben az X elkapó 2-es utat fut, az Y elkapó 8-ast és a Z elkapó 6-ost. Az "F-stop" a fullback passzútjára vonatkozik. A három pedig arra, hogy a center mikor snap-elje a labdát. A center tehát ebben az esetben a 3. snap jelzésre adja fel a labdát.

A legtöbb csapat egyre, kettőre, vagy háromra snap-eli a labdát. Ha ez nem így történik, akkor valószínűleg lesre "offside" akarják ugrasztani a védőket. Mert ha például egy irányító szinte az egész meccs alatt kettőre indította a játékot, megpróbálkozhat azzal is, hogy háromra vagy akár többre indítja a play-t így előfordulhat, hogy valamelyik védő beugrik.

Miután az irányító a scrimmage vonalához érkezik és a center alá rakja a kezét általában a "SET" jelzést mondja. Ekkor a játékosok felveszik a kezdő pózt. Ezután elhangozhat olyan, hogy "Red 50, Red 50, hut-hut-hut" A center a harmadik "hut" jelzésre adja fel a labdát. A red 50 most semmit nem jelent, bár némely esetben a quarterack ezzel informálja a csapatát a snap előtt, hogy a play miként fog változni. A támadó falemberek a play elején említett számozásból tudják, hogy passz játék fog következni.

A csapatok gyakran furcsa beceneveket aggatnak bizonyos játékaikra. Ezek a nevek mint például a zoom, a buzz vagy társai a play egy bizonyos akciójára, részére utalnak. Főleg az elkapók és a futók számára röppennek a levegőbe ezek a szavak.

Az irányítóknak lehetőségük van a scrimmage vonalánál a play-t megváltoztatni. A megváltoztatott play-t audible-nek hívják. Az ilyen változtatások akkor történnek, amikor az irányító felfedezi, hogy a védelem jól megsejtette a támadást, és annak megfelelően állt fel, hogy azt megállítsa. Amikor a QB elordítja a változtatást hogy egy példát említsek, akkor csak annyit kell mondania, hogy Green 69, és a passz utak máris 69-re változtak. Legtöbbször már a huddle-ben tudatja játékosaival milyen módosításokra számítsanak.

Az irányítónak élhet a "check with me" támadó stratégiával is. Ebben az esetben az irányító csapattársait arra utasítja, hogy a scrimmage vonalánál igen csak hegyezzék a fülüket, mivel másik play-t hívhat, vagy amit majd a scrimmage-nél mond az lesz a play. Hogy könnyebben vegyék a csapattársak a lapot egyszerűen színeket használ ilyenkor. Egy játék például zöldről pirosra vált.

A play hívás egyéb mozzanatait a Letöltések menüpont alatt megtaláljátok.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése