2010. július 9., péntek

Fumble: szabályok

A fumble után a védelem megszerezheti a labdát és ellenfelük gólvonala felé haladhat vele. Ugyan ez igaz a támadó félre is, de ők általában first down-t igyekszenek elérni vele. Az amerikai footballban a negyedik down alatt vagy a félidők utolsó két percében a labdával nem lehet haladni kivéve, hogyha a labdát az szerzi vissza, aki elejtette.

Ha a támadás egy fumble által elveszti a labdát a védelem megszerzi de ők is elvesztik egy fumble során és azt a támadó fél megkaparintja, akkor first down-t kapnak. Ez azért van így mert a labda formálisan labdabirtokost a play alatt (még ha nem is vált halottá).

Az amerikai footballban a fumble megszerzésének "fumble recovery" nincs külön jelzése. Ha a támadás a saját fumble-jét szerzi vissza a bírók a visszaszerzést a következő down kézjelzésével mutatják. Ha a védelem szerzi meg a fumble-t, a bírók a labdát megszerző csapat haladási irányába mutatnak be egy first down jelzést. Egyes bíró hibásan használja a first down jelzést amikor a támadás szerzi meg a saját fumble-jét és nem érnek el vele first down-t.

Ha egy elkapó megszerzi a passzt, de elejti miután az irányítása alá került az fumble-nek minősül. Ha azonban a passzot csak megpróbálja elkapni, de nem sikerül neki az nem fumble az csak sikertelen passz.

Egy play alatt bármennyi fumble-t el lehet követni. Ebbe a védelem fumble-jei is beletartoznak. A leghíresebb ilyen fumble a Dallas Cowboys egyik védőjéhez köthető. Leon Lett a XXVII Super Bowl alatt fumble visszahordás közben elejtette a labdát.

Ha egy játékost szerelnek és a labdát a földet éréskor vagy azután veszti el, akkor a játékost földre vittnek tekintik és a labda nincs játékban. A föld nem okozhat fumble-t "the ground cannot cause a fumble" szabály vonatkozik erre. Néha elég vitatott ennek a szabálynak a léte. Az NFL-ben ha egy játékos anélkül esik el és ejti el a labdát, hogy egy ellenfél is hozzáért volna akkor a föld lehet a fumble okozója. Ennek az az oka, hogy az NFL-ben a labdás játékost addig nem tekintenek levittnek "down" míg egy ellenfél nem ütközik vele vagy pályán kívülre nem kerül. A többi ligában, amint a térd vagy a könyök földet ér a labdás levittnek tekintendő.

Attól függően, hogy a labda visszaszerzés nélkül hogy hagyja el a pályát az eredmény változhat:
  • Ha a labda a két végzóna "endzone" között hagyja el a pályát, akkor a labdát az utolsó birtokló csapat megtarthatja. A kanadai footballban az tarthatja meg, aki utoljára hozzáért. Ha a labda a fumble helyétől a visszaszerző csapat szempontjából hátrafelé halad, oda helyezik vissza, ahol a labda elhagyja a pályát. Ha pedig előre halad a labda fumble után, a labdát a fumble helyére helyezik, mivel magában a fumble nem viheti a labdát előre.
  • A támadó játékos elejti a labdát a végzónában és az pályán kívülre megy: ha a védelem kényszeríttette oda akkor az touchback, ha ő maga ment a végzónába akkor az safety.
  • A védő játékos elejti a labdát a végzónában és az pályán kívülre megy: ha a támadás kényszeríttette oda akkor az safety, ha ő maga ment a végzónába akkor az touchback.
Minden olyan esetben, amikor a szabad labdát egy pályán kívüli játékos szerzi meg, pályán kívüli fumble-ről beszélünk (még ha a labda nem is kerül pályán kívülre).

Az a rúgott labda (punt, place-kick), ami a fogadó csapat valamelyik játékosának bármelyik részét megérinti, szabad labda és fumble-ként kezelendő.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése