2010. július 14., szerda

Tackle

A tackle a labda birtokos játékos előrehaladásába történő fizikális beavatkozás. A tackle során a labdás játékos haladása abba marad és nem tudja folytatni azt vagy a kezein és a lábán kívül más testrésze ér a földhöz vagy kikényszerül a pályáról. Minden ilyen esetben a labda halottá válik, a down véget ér. Még ha nem is történik konkrét tackle, a labda akkor is halottá válik, ha már a labdás előrehaladása abbamaradt.

A sack a tackle egy változata. Amíg az irányító a scrimmage vonala mögött van, dobni próbál és ekkor éri a tackle akkor az sack-nek számít. Ha a labda eldobása után jó pár pillanat eltelt és akkor éri a tackle, az már büntetés "roughing the passer". A labdátlan játékoson történő tackle neve blokk.

A tackle for loss, arra a tackle-re vonatkozik, ami az ellenfélnek yardvesztést okoz. A sack az nem ilyen tackle.

A szerelő játékosok nem mindig használja kezeit arra, hogy a földre vigye ellenfelét. Sokszor látni olyat, hogy egy sprint után a védő csak úgy belepukkan ellenfelébe. A labdást mezénél fogva is a földre lehet rántani.

A tackle-nek és a blokk-nak is vannak szabályai. Egy védőjátékos sem szerelhet az ellenfél face mask-jánál fogva. Ha ezt teszi az 15 yard büntetéssel jár és a sértett csapat egy új down sorozatot kap. Sisakjukat sem használhatják szereléshez, mivel mindkét játékosnak komoly sérülést okozhat. Szintén 15 yard büntetés és új down sorozat a sértett csapatnak. A vállvédő hátuljának megragadásával történő szerelés az amerikai football minden szintjén tiltott. A dobó játékos szerelése szintén tiltott miután eldobta a labdát. 15 yard büntetés és új down sorozat. A rúgók is hasonló védettséget élveznek. Miután a play véget ér semmilyen érintkezés nem engedélyezett. Ha ez történik "unnecessary roughness" hívnak a bírók. 15 yard büntetés. A csípő illetve térd alatti blokkok szintén tiltottak és azok a játékosok, akik ezt elkövetik komolyabb büntetésre is számíthatnak.

A tackle egyébként játékos pozíciót is jelent.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése