2010. július 13., kedd

Rush általában

Offense: A rush-nál a labdát futással juttatják előre. A futás technikailag az a play, ami nem tartalmaz előre passzot. Általában a running back-ek lódulnak meg a labdával, miután az irányító átadja "hand-off" nekik a labdát. Az elkapók és az irányítók is futhatnak. Az irányító akkor fut, ha passzjátékra nincs már lehetősége, mert minden elkapót lefedtek a védők vagy ha a pályán olyan hézag támad, amit egy gyors QB ki tud használni. Az irányító rush-okat azonban a sérülés veszély miatt nem erőltetik. Az elkapók "end-around", "reverse", vagy "screen pass" alatt futnak.

Egy end-around play a Georgia WR-jével így néz ki:


A reverse ilyen is lehet:


Ez a videó pedig egy screen pass play-t mutat be:


A screen pass-nál attól függően lesz passz vagy futás a játék, hogy a labda keresztezi e a scrimmage vonalát. Ha nem akkor rush-ról ha igen akkor már passz játék-ról van szó.

Defense: A védelemnél a rush a rúgó vagy dobó felé történő futást jelenti. A védők a scrimmage vonalukon átrobbanva igyekeznek ezekhez a játékosokhoz közel kerülni, hogy a támadó play gépezetébe homokot szórjanak. A pass rush célja a szerelés, az irányító siettetése vagy rúgás esetében a blokkolás illetve annak zavarása. Mind a profi mind az egyetemi footballban az erős pass rush képességekkel rendelkező játékosok elengedhetetlenek, mivel még egy közepes képességekkel rendelkező irányító is jó százalékkal dob egy erős secondary-vel szemben is, ha van elegendő ideje a dobást végrehajtani. A pass rush-t a csapatok a blitz-eléssel is megtoldhatják. Ilyenkor több játékos próbál áttörni a támadófalon át az irányító felé. A szabályok vigyázzák az irányítókat, de a rúgókat még inkább. Ennek eredménye az lett, hogy rúgásoknál csak kevés játékost küldenek a csapatok a rúgóra, mivel a büntetés (15 yard) túl nagy a blokkolás esélyéhez képest.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése