2010. július 22., csütörtök

Tight end feladata

A West Coast Offense megjelenése óta a tight end-eket elkapóként gyakrabban használták mint blokkolóként. Régebben a tight end olyan blokkoló volt, aki jogosult volt a labda elkapására. Manapság a tight end-ek inkább olyan nagyobb és lassabb elkapók, akik hatékonyabban blokkolnak.

(tight end passz útvonalak)
Elkapás
Egyes játékokat direkt úgy terveznek meg, hogy a tight end-ek elkapási jogosultságát használják ki. Az elkapókkal szemben némely esetben a tight end-re nem jut védő. A tight end tartalék opció is lehet az irányító számára, ha az összes elkapóját levédték. A tight end általában gyorsabb mint a legtöbb őt védő linebacker, és gyakran erősebb is mint a corner-ek vagy a safety-k, akik szerelni próbálják. Még ha sebességük és elkapási képességük alapján osztják a játékosokra a tight end posztot, manapság több feladatot kapnak a futójátékoknál mint a passzjátékoknál. A tight end-eket a speciális csapatrészben is használhatják. Jól megbecsült helyet kaphatnak a "hands team"-ekben, amelyek a legjobb elkapókat foglalják magukba a pályán.


Blokkolás
Az NFL-ben a tight end-ek nagyobbak és lassabbak mint a szélső elkapók, de ez a hátrány a blokkolásnál az előnyükre válik. A fullback mellett a tight end feladata a labdát hordozó játékos előtti blokkok végrehajtása vagy lyuk megnyitása. A zseb erősítésére is kiválóan alkalmazható játékosok. Hasonló módon képesek blokkolni mint a falember társaik. Egyes csapatok előszeretettel használnak tight end-eket csupán blokkolásra, bár erre a pozícióra legtöbbször egy falembert osztanak be. Ekkor jelzik a referee-nek, hogy ő jogosult az elkapásra -> Tackle Eligible. Gyakran fullback "H-back" pozícióba teszik őket támadásnál. Ekkor szintén a tackle mellé de a scrimmage vonalától kissé hátrébb állnak fel a támadáshoz.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése