2010. július 19., hétfő

Intentional Grounding "szándékos földredobás"

Intentional grounding: Ezt a büntetést akkor hívják, amikor az irányító annak az érdekében, hogy elkerülje a sack-et kidobja a labdát a pályáról vagy a földhöz dobja azt. Háromféle képpen értelmezhető. Az első kettő drasztikus büntetéseket hordoz magával:

  • Az irányító a saját end zone-jából próbálja eldobni a labdát. Még mielőtt szerelnék a földre dobja a labdát vagy kidobja a pályáról. Szándékosan dobja el, de nincs valós célpontja dobásának. A védelem safety-t kap, a támadó fél elveszti a labdabirtoklás jogát és a saját 20 yardos vonalukról kell elrúgniuk a labdát. Az NFL-ben a labdát általában a 30 yardos vonalról rúgják, tehát elég szigorú a büntetés.
  • Az irányító több mint 10 yarddal a scrimmage vonala mögött csapdába kerül és a yardvesztéstől félve a földre vágja a labdát. A támadás elveszít egy down-t, és a labdát a falt helyére helyezik, amely az a pont, ahol az irányító állt amikor szándékosan földhöz dobta a labdát. Minden egyéb esetben az intentional grounding 10 yard vesztést jelent.  • Az irányító visszalép a center mögül és azonnal a földre dobja a labdát. Ezt az óra megállítására használják, ha időkérést akarnak spórolni vagy ha már nincs több időkérésük. Ebben az esetben a büntetés szimplán egy down vesztés.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése