2010. június 27., vasárnap

Amerikai Football változatok: flag football


A Flag football világszerte népszerű. Szabályai nagyrészt követik a tackle football szabályait. A tackle footballan a játékost szó szerint földre kell vinni ütközéssel. A flagben a tackle az öv vagy a flag lehúzásán keresztül történik. Az övek és a flag-ek kialakítása szervezetenként különbözik.

Mivel a flag football-ank nincs erősen központilag kialakított szankciója az évek során több verzióban fejlődött tovább. Létezik 9 emberes, 8 emberes, 7 emberes, 5 emberes, 4 emberes. Játszhatjuk rúgással és punt-tal vagy ezeknélkül. Extra pont lehetőségekkel vagy anélkül. A pálya méretek az NFL méretű pályáktól azok harmadáig változnak.

Variációi
A falemberek jogosultsága alapján is megkülönböztethetők verziói. Lehet kontakt vagy kontakt nélküli a flag football. Ha engedélyezett a blokk azt csakk melkas magasságban tehetik a játékosok.

A non-contact (kontakt nélküli) falg football-ban nem lehet blokkolni, nincs falember de ha mégis akkor nem használhatják kezeiket hogy ellenfelüket megállítsák. A védők nem állhatnak a futó útjába. Így a futók megállítására csak úgy van módjuk, hogy a flag-et leszedik a futóról anélkül hogy annak útját akadályoznák. A támadók a védők kezeit nem blokkolhatják annak érdekében, hogy megóvják flag-eiket.

A contact flag footballban a fentiek egyike sem érvényes. A falemberek mellkas magasságban blokkolhatnak. A chop és a csípő alatti blokkok tíltottak. A védők a futók útjába állhatnak, hogy megpróbálják a flag-jüket megszerezni. A támadó játékosok leüthetik a flag-et megszerezni próbáló védők kezét.

A szervezett flag football ligák a következő szabály csoportokat követik:
• 9-emberes jogosulatlan (kontakttal),
• 8-emberes jogosulatlan (kontakttal)
• 8-emberes jogosult (kontakttal vagy a nélkül),
• 7-emberes jogosult (kontakttal vagy a nélkül),
• 6-emberes jogosult (kontakttal vagy a nélkül),
• 5-emberes jogosult (kontakttal vagy a nélkül),
• 4-emberes jogosult (kontakttal vagy a nélkül),
• 4-emberes Colorado szabályokkal

Az IFAF flag football 5-emberes kontakt nélküli flag football. Szabályzata magyar nyelven letölthető a következő linken: NEMZETKÖZI FLAG FOOTBALL SZABÁLYZAT 2009

Versenyek
Ennek a sportnak rengeteg amatőr követője van világszerte. Nemzetközi versenyek zajlanak évről évre.

Az International Flag Football Federation (a nemzetközi flag football) szövetség világbajnokságot is rendezett az Egyesült Államok, Mexikó és más államok részvételével.

Az IWFFA női flag football szövetség az egyik legnagyobb a flag footballban. Legaktívabb tornáit februárban a Floridai Key Westben tartják. A tornnán - amely neve Kelly McGillis Classic - több mint harminc női csapat vesz részt.

Az United States Flag and Touch Football League (USFTL) több kisebb szervezete terjeszkedik Amerika szerte.

Az NFL saját ifjúsági bajnokságot rendez a 12-14 éves gyerekek számára. 5 emberes ütközés nélküli flag football-ban méri össze erejét 10 ország. Ennek neve NFL Flag Football World Championships.

Az Egyesült Királyságban a flag football versenyeket a British American Football Association Community League szervezi. 2010-re már haladó szintre jutottak. A bajnokságban résztvevő 60 csapat két fő Konferenciára lett bontva. A liga ifjúsági versenyeket is szervez.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése