2010. június 18., péntek

Alap védelmi felállások dióhéjban: 3-4

(3-4 defense)

A 3-4 formációt az 1940-es évek végén Bud Wilkinson alkotta meg az Oklahoma egyetem falai között. Jó 30 évvel később a Miami Dolphins vette elő és porolta le a sémát. Ekkor 1972-t írtak, és a Dolphins-nak csak két egészséges védő falembere volt. A kényszer vitte rá őket elsőként a 3-4 felállás alkalmazására az NFL történetében. 1974-ben a New England Patriots alapvédelme már ez a felállás volt. A Houston Oilers edzője O.A. Burn Philips is előszeretettel alkalmazta védelmében.

A 4-3-mal szemben a védelem ennél a formációnál csak három védő falembert használ. Itt a középen álló játékost nose tackle (N)-nek hívják. Két oldalán védő end-ek állnak fel. Ők kemény futás védekezők, valamint a pass rush-ért se kell a szomszédba menniük. Mögöttük 4 linebacker helyezkedik el.

A 3-4 formáció adoptálását az NFL-ben a kényszer szülte. Rengeteg képzett külső linbacker játszott akkoriban a ligában de minőségi falemberből kevés volt. Ez ma a középiskolai és némely esetben az egyetemi footballra lehet igaz. A külső linebacker pozícióba a magas erős játékosok bekerülhetnek, akik rendelkeznek a futás levédekezésének képességével, valamint jó pass rush-olók. A falban ugyan ezt megcsinálni azonban egészen más tészta.

A 3-4 alapjában elég rugalmas védelem. Ha a koordinátor úgy dönt akár hét nyolc játékost is coverage-be mozogathat. Ha pedig a szituáció úgy kívánja a 3-5 embert is rázavarhat az ellenfél irányítójára. A koordinátor játékosait a támadók képességei szerint állíthatja fel és ezáltal a támadó felálláshoz hangolhatja a védelmet. A nose tackle veszedelmes fegyverré válhat ha az ellenfél centerének blokkjait folyamatosan képes lerázni, vagy magát a centert oldalra elmozgatni. Ez a formáció teremtette a két-lyuk technikát „two-gap”. Ekkor a falemberek az ellenfél embereit az egyik oldalra blokkolják és a keletkező hézagban a OLB átsurranhat, hogy játékot csináljon. Így azt lehet mondani, hogy a 3-4 védelem nagyrészt nose tackle-re és a OLB-kre koncentrál.

Manapság az NFL-ben nem szivesen alkalmazzák ezt a felállást, mivel nehéz olyan elég nagy és erős OLB-ket találni, akik képesek a tight end-eket contain-elni miközben rush-olnak és emellett erősségük a futások megállítása.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése