2010. június 6., vasárnap

Coverage-ek általában: Zone coverage


A másik védekezési módszer amiből a football csapatok építkeznek a "zone coverage" zóna védekezés.

Zóna védekezésnél a defensive back-ek és a linebacker-ek egy bizonyos területre húzódnak vissza. Ezt a zónát védik azok ellen a játékosok ellen, akik belépnek abba. Az emberfogásnál csak egy játékosra kell figyelnie a védőknek, itt azonban akár többre is. Általában minden zóna védekezésnél két defensive back a pálya mélyén 12-15 yardra áll fel a scrimmage vonalától, a hash markok közelében.

A defensive back-eknek azokra az elkapókra kell koncentrálniuk, akik a területükre belépnek. De a legnagyobb figyelmet az ellenfél irányítójának, annak karmozgásának és a labda röptének kell szentelniük. Zone coverage-t akkor alkalmaznak a védő edzők, ha tudják, hogy ellenfelük a futójátékot preferálja. Ebben a fajta védelemben jobban fel tudnak állni egy futás levédéséhez. Más csapatok akkor alkalmazzák ha a secondary-k nem olyan tehetségesek/képzettek mint az ellenfél elkapói.

A defensive back-eknek érzékelniük kell zóna védekezésnél, hogy mit próbál a támadó csapat végrehajtani. A defensive back-ek zóna védekezésnél akkor reagálnak, amikor a labda a levegőben van, míg emberfogásnál az elkapóval harcolnak.

A legegyszerűbb módja a zóna védekezés felismerésének az, hogy megnézzük hány játékos áll fel a pálya mélyére a sacondary-k közül. Ha kettő vagy attól több játékos helyezkedik el a scrimmage vonalától 12-15 yardal mélyebben, akkor zóna védekezésről van szó.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése