2010. június 2., szerda

A Linebacker

A linbacker-ek széles körben felhasználható védőjátékosok (sok feladattal). Olyan atléták, akik rengeteg képességet és technikát képesek megtanulni és alkalmazni. A posztot a Michigan Egyetem edzője, Fielding Yost hozta létre. Mivel ezeknek a játékosok meglehetősen sok feladattal kel megbirkózniuk, méretük (97-122kg) és képességeik is variálódik. Azok a linebacker-ek, akik a futókat üldözik nagyon gyorsak. A támadó csapat középső játékainak megzavarására, megakasztására az izmos erős linebacker-ek használhatók. A többi linebacker általában magas és gyors és nagyon jó pass-rusher. Minden linbacker-nek ügyesen kell használnia a lábát, jó ösztönökkel kell rendelkeznie, és a snap pillanatában azonnal le kell reagálniuk az ellenfél játékát is.

A linebacker-ek célja a labdás játékos szerelése. Mivel ehhez általában egy támadófalon keresztül vezet az út, ezért minden velük szembekerülő ellenfelet igyekezniük kell leküzdeni, beférkőzni a falba.

A védelem vezetői is közülük kerülnek ki. Úgy is mondhatnánk, hogy a védő csapat quarterback-jei. Minden play elején ők hívják a játékot. Ezek a játékosok vezető példát mutatnak teljesítményben. Ha keményen küzdenek, a hozzáállásuk átragad a cspattársaikra is. A védelem érzelmi vezetésében is jeleskedhetnek.

A vedelem edzői általában igyekeznek lépést tartani a támadó játék sokaságával. Újabbnál újabb playeket dolgoznak ki, hogy a támadó játékosoknak megnehezítsék a dolgát. A felállások és a szerepek ezért a védelem sémája szerint variálódnak. Előfordulhat például, hogy 3 linebackert 2 defensive back és egy olyan linebacker vált, aki a passzjátékok levédésére specializálódott.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése