2010. június 6., vasárnap

Cornerback-ek (man-to-man coverage) emberfogásban

(Revis emberfogásban Mosson)

Emberfogásnál a cornerback azért a bizonyos elkapóért felelős, akire kiosztották. Ahogy a játék megkezdődik eldöntheti, hogy jam-melni próbálja e az elkapót és egy két lépés távolságot tartva rajta marad utána vagy egy bizonyos "betét/hézag" távolságot tart (ezt cushion-nak nevezik). A cushion mérete 1-2 yardtól kezdve akár 40 yardig is terjedhet a megelőző védelmi "prevent defense" szituációkban. Maga a kifejezés azt a távolságot jelenti, amilyen messze egy védő játékos az ő általa őrzött támadótól játszik. Általában a betétek az emberfogásnál kisebbek zónavédekezésnél nagyobbak.

A gólvonal és a 20 yardos vonal közötti területen (red zone) történő emberfogás az elkapók pálya közepe felé történő mozgását próbálja megakadályozni. A red zone-ban a slant és ehhez hasonló utakat nehéz megállítani, mert ez a terület tele van egymásba ütköző testekkel, egymás útját keresztező, és különböző irányba szaladó játékosokkal. Gyakran a védők a saját csapattársaikban akadnak el, de az sem ritka, hogy az ellenfél elkapója okozza ugyanezt (habár ez illegális, ilyen zsúfolt kis területű játéknál nehéz betartatni). Ezt elkerülendő a corner-ek két dolgot tehetnek.

  1. megbizatást cserélnek: előzetesen megbeszélik a cserét valamelyik védő csapattársával. A cserét akkor kezdik el ha az elkapó elkezdi a keresztbemozgást.
  2. a corner az elkapóhoz olyan közel áll fel, hogy 5 yardon belül jam-melhesse és az oldalvonal felé terelhesse. 5 yardon túl a "no touch" szabály érvényes. A corner-ek legtöbbször ezt a technikát választják. Man under technikaként is ismeretes.
Az emberfogás viszonylag kevés módszert tartalmaz, de a védő játékosok igyekeznek annyira amennyire csak lehet eltitkolni a valós szándékaikat támadóik elől. Habár az emberfogás szakkifejezései változatosak lehetnek, a módszer pár általános fogalma tükrözi módszereiket és a többi védőmunkával való kapcsolatát.

Man up

A legnagyobb erőpróbát igénylő technika. Az elkapónak viszonylag nagy lehetősége van a szabad indulásra, mivel a corner lépésről lépésre követi mozgását. A cornerback célja ennél a módszernél az, hogy az irányító és az elkapó között helyezkedjen el, anélkül, hogy tudná merre fog menni az elkapó. Amikor a labdát snap-elik a corner gyakorlatilag nem törődik az irányítóval. Az elkapó felé fordul és odarohan, remélve, hogy a labda nem ekkor érkezik az égből, amikor még nem tud rá reagálni. Corner-eknek szintén remélniük kell, hogy az elkapó nem akkor vált irányt amikor azt próbálják kideríteni, hogy az irányító mit csinál a labdával. A nedves pálya mégjobban megnehezíti ezt a védelmi módot. Ráadásul egy tökéletesen megdobott labdát gyakorlatilag lehetetlen levédeni vele. Ezt a módszert a kiváló cornerback-ek számára tartogatják, mivel ez az a technika amiben a legtöbb corner-t felülmúlják.

Man under

Ez a technika elég hasonló a man up módszerhez. A különbség annyi, hogy az elkapónak nincs módja szabad indulásra. A corner legtöbbször megpróbálja 5 yardon belül jam-melni és a legközelebbi oldalvonal felé terelni elkapóját. Igyekszik meggátolni, hogy befelé vagy a pálya közepe felé haladjon. A play elején olyan közel áll fel a receiver-hez amilyen közel csak lehetséges anélkül, hogy lest hívnának a bírók. Gólvonal helyzeteknél és blitz-eknél használják ezt a módszert. Ezalatt a védelem alatt a corner-nek nincs semmilyen segítsége ha az embere befelé mozog, mivel akik segíthetnének azok blitz-elnek vagy ők is embert fognak.

Loose man

Loose man esetében a cornerback-ek 5-10 yard távolságot tartanak az elkapókkal. Nem érnek hozzá az elkapókhoz, folyamatosan figyelnek anélkül, hogy magukban előre eldöntenék merre fog bevágni az emberük. Ha az elkapó bevág ők is reagálnak. Ennél a technikánál nagyon kevés segítségre számíthatnak a corner-ek a safety-től.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése