2010. június 4., péntek

A Linebacker feladata

A linbeacker-ek feladatai sokrétűek. Le kell védekezniük a futást és nyomást is kell gyakorolniuk az ellenfél irányítójára. Ha területüket otthagyva az irányító felé törnek, akkor blitz-elnek. Stunt-okat kell végrehajtaniuk, passzjátékoknál a hozzájuk közel eső scrimmage részen az úgynevezett rövid-mély zónát "short-deep" védik. A középső linebacker hívja általában a védőjátékokat.

A linebacker-eknek gyakran a passzjátékok levédekezésénél is tetemes részt vállalnak. A tight end-el vagy valamelyik back-el maradnak és figyelik őket. Ember-ember elleni védekezésnél, (ha olyan a védelem felállása) a gyors elkapóra is juthat egy linebacker.

Ahhoz, hogy a védelem jól működhessen a védő falnak és a linebacker-eknek össze kell dolgozniuk. Egy egységként kell reagálniuk. A linebacker-ek minimum egy lyukért felelősök amellett, hogy folyamatosan tackle-t kell csinálniuk.

Hogy feladataikat elvégezhessék sok gyakorlásra van szükségük. Amivel nap mint nap foglalkozniuk kell, az a szemkoordináció a láb valamint a kézmunka. Ezek azok az alapok, amire építkeznek.

szem: A linebacker szemeit képezni kell, hogy minél többet láthasson vele. Az ellenfél felállását tanulmányozva, kialakul benne egy kép, ami segít a megfelelő tackle pozíció eléréséhez vagy, hogy megállítsa a támadást. A labda snap-je előtt az előttük lévő célra kell koncentrálniuk, és elképzelni, hogy mi fog történni utána.

láb: Bármit csinál is egy linebacker a lábai mindig mozognak. Megfelelő lábmozgás nélkül nincs labdásjátékos szerelés, rossz a blokk, nem lehet átmenni a támadófalon. Minden visszavezethető a láb mozgatására.

kéz: A láb után a kéz a második fegyvere a linebackernek. Védik magukat vele és ezzel képesek a támadó blokkolókat elhárítani. Tackle-ök, fumble-ök, labda leütések, passz szerzések esetén is jól jön egy ügyes kéz.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése