2010. június 20., vasárnap

Alap védelmi felállások dióhéjban: Dallas 4-3

A Dallas 4-3 védelem alapja a 4-3. Ami ebben a felállásban más az a secondary elhelyezkedése. Jimmy Johnson idején a Dallas csapata dúskált a tehetséges játékosokban a front-jában, de nagyon gyors vagy képzett cornerback-jei nem voltak. A front tehát nagyon erős volt de gyakran kellett alkalmazni a nickel sémát, hogy a secondary is egyensúlyba kerüljön. Ez a formáció inkább a csapat játékosainak képességére épített mintsem azok elhelyezkedésére.

A secondary gyengélkedését és a front erősségét figyelembevéve született meg a cover 4 vagy a four across. A front hatalmas nyomást fejthetett ki az ellenfél irányítójára, így a secondary mélyebben védekezhetett és a hosszú passzokat megakadályozhatta. Ez a séma azonban nem kíméli a corner-ek lelkivilágát, mivel nekik segítség nélkül kell az ellenfél legjobb elkapóit kiiktatni.

A safety-k a scrimmage felé osonhatnak, hogy a futásoknál plusz segítséget nyújtsanak. Könnyen álcázhatják a védelem sémáját felállásukkal. Ha a safety jól olvasta le a támadást, akkor a futók általában a földön végzik. A modern football-ban a Dallas 4-3-nál safety-k repertoárja a seam passzok levédekezésével is bővült. Az ilyen passzokat a tight end-nek vagy az elkapóknak szánja az irányító közép távolban a hash mark-ok közelében.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése