2010. június 27., vasárnap

Amerikai Football változatok: six-man football


A six-man football vagy más néven a hat emberes football az amerikai football egy variációja. Amint nevéből is kiderül a 11 fős csapat rész helyett ebben az esetben hat tartózkodik a pályán.

1934-ben került a történelem lapjai közé Stephen Epler által. Alternatíva ként hozta fel a kisebb középiskolák számára, hogy focizhassanak a nagy gazdasági válság idején. 1938-ban rendezték meg az első hat emberes football mérkőzést Texasban. Ugyan ez év tavaszára már 55 iskola vett részt a mérkőzéssorozatban. 1939-re ez a létszám megduplázódott és az 1960-as környékén már több mint 160 iskola játszott 6 emberes footballt Texasban. Az első államok közti mérkőzésre 1940 október 5-én került sor, ahol az Ohio állambeli Windham középiskola mérte össze erejét az Ontario állambeli Stamford Collegiate of Niagara Falls-szal. Az egyetlen középiskolai éveiben 6 emberes footballt játszó játékos, aki az NFL-ben is megmutatta magát, ebben az időben ismerkedett a játékkal. Jack Pardee a Texasbeli Christoval középiskola színeiben debütált, majd innen kezdte meg pályafutását a profi football világába az 1950-es években.

A hat emberes football népszerűsége manapság a kis iskolák, magániskolák körében egyre növekszik. Magát a játékot Colorado, Montana, Nebraska, New Mexico, Wyoming és Canada szerte űzik. Kialakulása óta már két nagykorú ligája is van. Az egyik a Texas Sixman Football Association (TSFA) a másik pedig a Southeastern Christian Association of Sixman Football (SCASF) A TSFA nemrég fejezte be a 11. szezonját. A TSFA-ban 13 csapat verseng a bajnokságért A SCASF 8 csapata pedig 6. éve viaskodik egymással

Maga a játékmenet enyhén másabb mint a 11 fős társánál. Mivel a csapat mérete is kisebb ezért nincs szükség akkora pályára sem. A pálya dimenziói 91 méter hosszúságról 73 méterre valamint 48,8 méter szélességről 37 méterre zsugorodott. Ami viszont nőtt az eredetihez képest az a first down-hoz szükséges yardmenyiség. 10 yard helyett 15-öt kell megtennie egy csapatnak, hogy új down adagot kapjon. A támadó oldalon minden play elején 3 falembernek kell a scrimmage vonalán állnia. Azt tudni kell azonban erről a fajta footballról, hogy itt a falemberek is jogosult elkapók, vagyis mind a hat játékos kaphat passzt. Az A-11 6 emberes verziója így nem szokatlan ennél a játéknál. Egy másik érdekessége ennek a játéknak a snap szabályainál keresendők. Az a játékos, aki a snap-et kapja nem futhat a labdával a scrimmage vonalán túl. Ha azonban úgy dönt, hogy tovább adja egy másik játékosnak, akkor az a játékos futhat vele vagy passzolhat. Az eredetileg snap-et kapó játékos is végig jogosult elkapó. Egy másik kritérium az az, hogy a snap-et adó játékoshoz (center) érkező előre passznak minimum egy yardot kell repülnie.

A pontozás szinte hasonló módon történik mint a 11 emberes játéknál, kivéve az extra pont és a mezőnygól kísérleteket. Az az extra pont amit rúgással szereznek két pontot ér, ha futással vagy passzal próbálják az extra pontot az eredményjelzőre juttatni, akkor az egy pontot ér. Pont a fordítottja mint a nagytestvérnél. A mezőnygól pontban 4 pontot ér a 3 helyett. A rúgások itt azért érnek többet mivel nehezebb kivitelezni. A rúgó fél fala hátrányban van a védőkkel szemben, mivel létszámban kevesebben vannak.

Egy úgynevezett kegyelem szabályt „mercy rule” is bevezettek a szabálykönyvébe. Erre mészáros szabályként „Slaughter Rule” is hivatkoznak. A szabály értelmében a félidőben vagy azután bármikor ha egy csapat 45 ponttal a másik mögött kullog akkor a mérkőzés véget ér. Ilyen szabály a 11 emberes footballnál nem étezik.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése