2010. június 18., péntek

Alap védelmi felállások dióhéjban: 4-3

(4-3 defense)

Az NFL csapatok nagytöbbsége 4-3 védelmet használ. Ennek a felállásnak a frontja két védő tackle-ből (DT) két védő end-ből (DE) két külső Linbeckerből (OLB) és egy középső Linebacker (MLB) áll. Hátul két cornerback (CB) és két Safety (S) vigyáz a rendre. A 4-3-at a New York Giants edzője Steve Owen találta ki 1950-ben. Egy negyedik defensive back-re volt szüksége, hogy a Cleveland Browns hosszú passzjátékait levédekezhesse. Owen ezt 4-3 esernyőnek hívta, mivel amikor a linebacker-ek elkezdtek visszahúzódni a secondary olyan alakban állt mint az esernyő teteje. Az első Cleveland elleni meccs, ahol a Giant ezt a felállást bevettette 6-0-ra végződött a Giants javára. A Paul Brown által edzett csapat első alkalommal kapott ki a történelem során.

Habár kezdetben a passzjátékok megállítására fejlesztették, ez a védelem mind a passz mind a futó játékokat képes volt megállítani. Az 1950-es évek végén kezdték el széles körben használni.

Papíron ez a fajta védelem nagyon kiegyensúlyozott. A védelemnek két olyan end-re van szüksége, akik nagyon erős passz rush-olók, és testalkatuk miatt a futásokat is megállíthatják. A középső linebacker-nek nagyon tehetséges játékosnak kell lennie, és józan eszét használva csapattársait megfelelően irányítania. A defensive tackle-öknek pedig erősnek kell lenniük futások ellen, valamint elég gyorsnak, nyomást gyakorolhassanak az irányítóra. Az erősebb külső linebacker a tight end-del szemben áll fel, a másik gyorsabb külső linebacker pedig a pass rush-ra marad. A valóságban azonban lehetetlen megvalósítani azt, hogy minden pozícióra kivételes képességű játékosok kerüljenek. Ez alól kivételek a pro bowl és az all-star csapatok. A gárdák tehát akkor használják ezt a formációt, amikor elég jó falemberek és linebackerek találhatóak a keretben. Ha már három, négy ezekből az emberekből kiemelkedő játékos, akkor valószínűleg a séma alkalmazása nem csak papíron lesz sikeres.

A 4-3 felállásnak az évek során rengeteg variációja jött létre. Léteznek olyan verziói is ahol igaz 4 védő falember készül neki a play-nek de a defensive back-ek száma nagyobb mint a linebacker-eké.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése