2010. június 18., péntek

Alap védelmi felállások dióhéjban


Az amerikai footballban az edzők szeretik egymás módszereit másolni, főleg ha az sikeres a támadásban vagy a védelemben. Az 1970-es években rengeteg csapat kezdte a 3-4 védelmet elsődleges védelmi sémájaként használni. Ez a formáció 3 védő falembert és 4 linebacker-t alkalmaz. Az 1980-as évekre alap védelmi felállássá volt az NFL-ben. A Dallas, a Chicago és a Washington csapata alkalmazta csak a 4-3-as sémát (4 falember 3 linebacker). Az 1990-es években a 3-4 uralma véget ért. A 4-3 a Dallas sikereinek köszönhetően újra hódító útra indulhatott. A 2006-os szezonban a legtöbb NFL csapat a 4-3 valamelyik módozatát használta alap védelmi felállásként.

Bármelyik védelmi felállás alapvető céljai a következők:
- Az ellenfél megállítása és a labda visszaszerzése
- labda eladáson „turnover” (ez lehet megszerzett fumble, interception) keresztül több labdabirtoklást kieszközölni

Ahhoz hogy a csiszolt támadással a védelem versenyezhessen lépést kell vele tartania. Némely védelmi módszereket olyan szintre csiszoltak, hogy szabálymódosításra volt szükség. Az olyan fojtogató védelmi technikák, mint például a bump and run 30 évvel ezelőtti szabálya is megváltozott. A szabálymódosítások és a támadás fejlődése miatt a védelmi koordinátoroknak gyakran vissza kell térniük a táblához és a vetítőszobákba, hogy újabb galád terveket eszeljenek ki. Manapság hála istennek a számítógép is rendelkezésükre áll, hogy a támadás minden apró mozzanatát kielemezhessék.

A legtöbb védelmi felállás nevét a frontja alapján kapja (vagyis, hogy hány védő falember és linebacker áll a back-ek előtt) A leggyakoribb front a 7: ez állhat 4 falemberből és 3 linebacker-ből vagy 3 falemberből és 4 linebacker-ből. A front 7 esetén az is kiderül, hogy a secondary-t 4 játékos alkotja.

A védelem kiválasztása hasonlít a sakkhoz. Az edzők mindig igyekeznek ellenfelük előtt járni pár lépéssel. Nem félnek egyes területeket azért feláldozni, hogy megakadályozzák ellenfelüket a haladásban. A védelem igyekszik a támadó felet meggátolni abban, hogy az az end zone-ba érjen. Néha a mezőnygólok engedése is ebbe a stratégiai sakkjátékba tartozik, mivel így megúszhatnak egy touchdown-t, ami sokkal nagyobb értéket képvisel a számlálón.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése