2010. június 21., hétfő

Alap védelmi felállások dióhéjban: under/over 4-3

(4-3 under)

A védelem alapja a 4-3 formáció. A linebacker-ek közül kettő belső linebacker és egy erős oldali linebacker. A védelem egyik célja az lehet, hogy a támadás feltételezett pontjára több falembert tudjanak odaváltani. Ez az „over” nevezett felállás. Az „under”-nél a támadás gyenge oldalára váltanak falembert.

Az under 4-3-ban egy védő falember a támadó tackle-el szemben helyezkedik el, egy másik a centerrel szemben egy harmadik pedig a guard-dal szemben áll fel. Azon az oldalon, ahol nincs tight end ott egy védő a támadó tackle külső vállánál áll fel. Az over 4-3-nál a négy falember közül 3 a támadó felállás erős oldala felé vált. Általában mindkét felállásnál egy linebacker mindig a tight end-el szemben helyezkedik el.

(4-3 over)

Az over/under séma rugalmasan használja a secondary embereit. A strong safety lehozásával egy csapásra 8 ember kerül a dobozba (box). Ha a corner-eket a scrimmage vonalától 3 yardra vagy attól közelebb állítják fel a fal közelében és a safety-ket 12 yard-ra a pálya mélyébe tolják a védelem úgy is kinézhet mintha 9 ember lenne a dobozban.

A védelem sikerességéhez olyan játékosokra van szükség, akik tehetségüknél fogva uralni tudják a scrimmage vonalát. Kiváló falemberek mellett ez a védelem átlagos linebacker-ek, jó corner-ek és megfelelő safety-k alkalmazásával is életképes. Az under/over 4-3 a támadók fejét támadja, az ő hibázásukra épít. Tehát a türelmes edzők kiváló fegyvere lehet, mivel előbb vagy utóbb a támadás bepánikol.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése