2010. június 21., hétfő

Alap védelmi felállások dióhéjban: Zone Blitz

(4-3 zone blitz)

Azok a csapatok akik zóna védekezésben állnak általában nem blitz-elnek. A zónázás biztonságos, míg a blitz az néha teljesen hazárdjáték. A Zone Blitz-et Dick Lebeau kalapálta össze az 1980-as évek végén. Hatalmas safety-jének David Fluther-nek az előnyét akarta kihasználni védelmi felállásával.

A Zone Blitz-nél az alap 3-4 felállást valamelyik oldalon Linebacker-rekel tömködik meg. Előfordulhat, hogy az egyik linebackert egy strong safety helyettesíti. De arra az oldalra akár cornerback is kerülhet. A célja az irányító és a támadó fal összezavarása. Elgondolkoztató a látvány, amikor úgy néz ki, hogy ennyi ember akarja az irányító vesztét.

Az falemberek a center-t és a guard-okat támadják meg. A feladatuk az, hogy elhitessék velük, hogy az irányító a célpontjuk. A védő falemberek gyakran csak tartják a pozíciójukat, várva a futást, vagy megállnak és 5 yardot hátrálnak a scrimmage-től. A rövid zónákat védik „short zone coverage” ilyenkor, a lehetséges passzok ellen. A Zone blitz egy vagy két hézagot nyit az irányító felé a linebacker-ek vagy defensive back-ek számára. Ők azok, akik valójában blitz-elnek.

A zone blitz egy tapasztalatlan irányítóval szemben ideális, mivel az olvasásnál elég sokat kell gondolkoznia. PSR-nél (snap előtti olvasás „pre snap read”) az irányító a safety-k elhelyezkedését vizsgálja, hogy megállapíthassa milyen védelemmel van dolga. A secondary tagjaitól nem várja, hogy bárki is blitz-elni fog. A következő olvasásnál a védelem frontját nézi meg. Ennél az olvasásnál arra kíváncsi, hogy vajon honnan érkezhet a blitz, vagy honnan lesz a legnagyobb a nyomás.

Mint minden védelemnek ennek is megvannak a gyengeségei. Habár Zone blitz-nek végtelen számú kombinációja és variációja létezik a flat-be lőtt rövid passzok levédése nehézkes ezen védelem számára. Gyakran a blitz-elő csapat egy olyan játékost küld az irányítóra, akinek zónáznia kellene. Ekkor jelentős területek maradnak szabadon a védelem közép távoli részén, vagy az egyik oldalon. Ennél a védelmi formánál két ember mindig a pálya mélyét őrzi, hogy a touchdown-októl óvják csapatukat. A támadás azonban ha felismeri a védelmet, tudja, hogy azoknál a falembereknél kell futni, akik majd visszamozognak coverage-be. A képzett, türelmesebb csapatok elég nagy futó teret nyerhetnek a linbacker-ektől zsúfolt oldallal ellentétes pályarészen.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése