2010. június 6., vasárnap

Free safety

(Amari Spievey (19) jól végzett védőmunkájának köszönhetően megszerzett egy labdát és 57 yardos labdahordással touchdown-t szerzett a Minnesota ellen 2008 november 22-én.)

A free safety (FS) általában athletikusabb mint a strong safety de kevésbé olyan erős. Legtöbbször 10-15 yarddal messzebb áll fel a scrimmage vonalától. Ez a távolság a playek-től függően változik. Elég gyorsnak és robbanékonynak kell lennie, hogy bármelyik mély passzra rávethesse magát.

Mivel ő a védelem utolsó vonala a hosszú passzjátékoknál a free safety-nek gyors és előrelátó ítéleteket kell hoznia. A free safety-nek szinte fordítania kell az irányító szemének minden mozdulatát. Azt figyelve megtudhatja hova szándékozza a QB dobni a labdát. A free safety védőjátékának kulcsa tehát az ellenfél irányítója. Majdnem úgy figyeli a játékot mint a nézők, de amint a labda a levegőben van, annak a corner-nek indul segíteni, amelyik embere labdát fog kapni.

Gyakran a támadás próbálja rávenni a free safety-t, hogy közeledjen a scrimmage-hez. Ezt play action passzokkal érik el. Ekkor a QB úgy tesz mintha átadná a labdát az egyik futónak, azután passzol. A free safety futásoknál gyakran fentebb jön, hogy leduplázza a futót. A támadás ezt akarja kiaknázni. Ha a free safety közelebb mozog a scrimmage vonalához, akkor az elkapók nagyobb teret, szabadságot élvezhetnek a pálya mélyén.

Nem minden esetben "nézelődhet" szabadon. Ember fogás esetén oszthatnak rá wide receiver-t is. Mivel elég sok csapat használ 3 elkapót, ezért a free safety-nek is be kell lépnie 1-1-ezni és a három elkapó közül arra figyelnie, akit a corner-ek nem őriznek.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése