2010. június 27., vasárnap

Amerikai Football változatok: eight-man football



A nyolc emberes football szintén a kisebb középiskolák játéka. Ez az amerikai football olyan verziója ahol 11 helyett nyolcan vannak a pályán egy csapatrészben. A szabályok és a formációk variálódnak államonként és szervezetenként is de egy biztos mindig csak 8 játékos mehet fel a pályára egy csapat képviseletében. 2008-tól kezdve Alabama, Arizona, California, Colorado, Georgia, Idaho, Iowa, Kansas, Michigan, Missouri, Montana, Nebraska, New Mexico, Nevada, Oklahoma, Oregon, Tennessee és Washington állambeli iskolák rendelkeznek 8 emberes football csapatokkal.

A legnagyobb különbség a 11 fős társával szemben az az, hogy 3 játékos ki van iktatva a játékból. A kiiktatott játékos pozíciók formációfüggők de elmondható, hogy leggyakraban a támadó félnél két támadó tackle és egy wide receiver az, aki nincs pályán a védelemnél pedig két defensive back és egy fal ember. A pálya mérete gyakran kisebb. Akár a 9 emberes footballnál itt sem mondható el az egységes pályaméretezés. Egyes államok mint Oklahoma, Colorado a pálya hosszát megtartják 100 yardosnak de a szélességét 40 yardra csökkentik. Washingtonban és Oregonban teljes méretű pályán játszanak.

A játékmenet tekintetében a 8 emberes football igen csak különbözhet a elterjedtebb amerikai football változattól. A játékosok csökkent létszáma és a pálya nagysága pörgős gyors játékot tesz lehetővé. A trükkös play-ek et, a wildcat formációkat, a direkt snap-eket gyakran látni ezeken a pontgazdag meccseken.

Offense
A támadási lehetőségek a csökkent létszám következtében szintén korlátozódtak. A sémák legtöbbször 3 játékost használnak a backfield-en és 5-öt a scrimmage vonalán. A belső fal két guard-ből és egy centerből áll. A fal szélén álló két játékos általában tigh end, vagy néha wide receiver-ként játszanak.

Ahogy a pálya méretek, a szabályok úgy a formációk is variálódnak államonként, iskolánként. Ami közös bennük az az, hogy alkalmazzák az I illetve a T formációt, a play-ek pedig counter, dive, option és sweep elemeket. A passz játékok jelentősége nem olyan nagy mint a 11 fős footballban. A backfield játékosai is ezt mutatják. Általában egy irányító és két futó alkotja.

A mercy rule itt is megtalálható. Azokban az esetekben ha egy csapat 45 ponttal vezet vagy futó órával játszanak tovább vagy azonnal véget ér a meccs. Az ilyen módon nyerő csapat le 45-özi „45ed” a másik felet.

Rúgott extra pont kísérletekkel ritkán találkozhat a néző. Ezt a specializálódott rúgok és holder-ek hiánya valamint a védők rúgásoknál létrejövő helyzeti előnye okozza. A csapatok inkább a két pont megszerzésével próbálkoznak, passzal vagy futással igyekeznek az end zone.ba juttatni a labdát

Defense
Az általános védelmi felállás a 3-3-2 a védelemnél. A falat egy nose tackle és két end alkotja. Őket két linebacker erősíti hátul pedig 2 defesive back védekezik. Használják azonban a 4-3-1 (linemen-linebacker-safety), 3-4-1, 4-2-2, 3-2-3 formációkat is. Gólvonal közeli helyzetekben pedig az 5-3-at is bevetik.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése