2010. június 5., szombat

A sack

Az amerikai football-ban akkor beszélünk sack-ről, ha az irányító kimegy a pályáról vagy a scrimmage vonalán/amögött szerelik, még mielőtt el tudná dobni a passzt. A legtöbb sack esetén a védelem falemberei vagy linbacker-ei a támadók blokkolóit lerázva az irányítóra vetik magukat. Amikor az irányító nem talál jogosult elkapót, akkor a védelemnek több ideje van, hogy szerelhessék őt. Az NFL-ben 0 yardveszteséggel járó sack-et is jegyeznek a statisztikában. Sack-nek számít ha a védő fumble-t harcol ki a quarterback-nél.

Ahhoz, hogy az irányító elkerülhesse a sack-et át kell dobnia a scrimmage képzeletbeli vonalát. Ha az irányítót futás közben szerelik az már nem sack-nek számít. Ha az irányító szándéka nem egyértelmű akkor a statisztikusok a támadók felállása alapján próbálkoznak annak eldöntésével.

(David "Deacon" Jones, 75-ös mezszámmal)

Sok védőjátékos sack reményében áll fel a pályára, amit az NFL-ben az 1982-es szezon óta jegyeznek a statisztikákban. A fogalmat a Los Angeles Rams korábbi defensive end-je Deacon Jones vezette be az 1960-as években. Az irányító yard veszteséggel történő szerelésére utalt vele. 1967-ben 14 játék alatt állítása szerint 26 sack-et gyűjtött össze, ami az NFL-ben szezon rekordnak számítana, ha hivatalosan jegyezték volna. A következő évben 24 sack-et halmozott fel. Két év alatt ez 50 darab, ami kimagasló teljesítmény. A mostani sack rekord tartó Bruce Smith 200 sack-el. Utána Reggie White következik 198-al és harmadik helyen Kevin Greene sorakozott fel 160 darabbal. A legtöbb sack-et egy szezon alatt Michael Strahan érte el 2001-ben a New York Giants színeiben. 22,5-et gyűjtött be.

Ha a quarterback-et két védőjátékos szereli a scrimmage vonala mögött osztozkodniuk kell a jutalmon. Mindegyik játékos egy fél sack-el lesz gazdagabb a statisztikájában. Ez is jelzi mennyire értékes mutatója egy játékos teljesítményének a sack. A fogalom a játékos szerződések teljesítmény záradékaiban is feltűnik. Egy bizonyos szám elérése után bónusz üti a játékos markát illetve annak számlaszámát.

A "hurry" fogalma is a sack-hez kapcsolódik. A Minesota Vikings dicsőség csarnokos defensive end játékosa Alan Page, olyan gyors volt, hogy az ellenfél irányítói gyakran elsiették dobásukat. Egyes quarterback-ek inkább eldobták a labdát -mégha a passz nem is sikerült- mint hogy sack legyen belőle. Bud Grant, Page edzője ezt siettetésnek "hurry" nevezte el.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése