2010. június 14., hétfő

Hogyan támadd a coverage-eket: olvasás

Egy irányítónak rengeteg tulajdonságot kell birtokolnia. Mindemellett a legegyértelműbb tulajdonságának a kiváló dobótechnika kell lennie. A dobás pontos végrehajtásához hatalmas mennyiségű koordinációra és csapatmunkára van szükség. Az irányító a játék megfelelő olvasásával a kiaknázhatja a védelem hiányosságait. Akár a snap előtti olvasásnál „Pre-Snap Read”,a mozgás közbeni olvasásnál „Reading on the Move”, vagy utak igazításanál „Adjustments in routes” az irányító döntéseit a korábbi tapasztalatok és támadó ismeretei alapján hozza. A felismerés, megelőzés és reagálás mindezek együtthatásaként jön létre az irányítóban. A számára a védelemben látottak hozzák mozgásba a kerekeket.

Pre-snap read (snap előtti olvasás)
A Pre-snap read (PSR) alatt az irányító a secondary felállását vizsgálja. Segítséget nyút a megfelelő dobás döntés meghozatalában. Azaz még dobás előtt gondolatmenetét ennek megfelelően alakíthatja az irányító. Gyakran már snap előtt megállapítható milyen coverage-ben áll fel a védelem. Az esetek nyolcvan százalékában coverage-ket elárulja a secondary valamelyik játékosának felállása. Ez a játékos legtöbbször a második belső védő. Mégha nem is a teljes coverage derül ki ilyenkor, bizonyos elemek felállásának megfigyelése során egyes coverage-eket ki lehet iktatni vagy legalább szűkíteni a kört. Az irányítónak minden egyes play előtt így kell megközelítenie a scrimmage vonalát. Úgynevezett „Soft Gaze” enyhe bámulással tekint körbe az irányító balra, középre majd jobbra, mikor a center alá helyezi kezeit. Ennek célja az:
  1. hogy megtudja milyen mélyen állnak a corner-ek,
  2. hány safety-je van a védelemnek
  3. van e gyenge oldali flat védő, ha van kicsoda
  4. és hogy megtudja hány futó védő (áll szemben):
  • Meg kell keresni a Free Safety (FS)-t és a Strong Safety (SS)-t ahhoz, hogy meglehessen állapítani hogy 7 vagy 8 játékos áll e szemben. Ha a safety-k reagálnak a motion-re, lehetséges hogy blitz-elésre is kell számítani.
  • Meg kell keresni a gyenge oldali linebacker-t. Ez az olvasás döntő a külső blitz megállapításában. Az irányító felelősége, hogy a zsebet a külső blitz levédésére beállítsa vagy engedje hogy elkapói megtudják hogy ki lesz a „hot” receiver.
A snap előtti olvasás a dobás döntés első lépése. Az irányítónak be kell azonosítania az elsődleges védőt (ő a kulcs), hogy megállapíthassa merre fogja majd a labdát dobni. Ezt a szakaszt Hard Focus-nak nevezik. A kulcsot a védelmi minta valamint a PSR adja. A labda az irányító látószögében lévő kulcsjátékos tettei alapján kerül majd eldobásra. Például az erős oldali útnál a snap előtti olvasásnál az irányítónak észlelnie kell a Strong Safety-t. A snap-nél a SS foghat embert , a flat-et, a pálya mély 1/3-át vagy a mély 1/4-ét őrizheti. A SS akciója alapján dönti el az irányító, hogy hova dobja a labdát. Az úttól függően azonban a SS cselekedetei is változhatnak. Ezáltal a kulcs vagy a Corner vagy a Free Safety lesz. Ekkor már mozgás közbeni olvasásról beszélünk „Reading ont he Move” (ROM). Az irányító tehát az alapján dönti el dobásának irányát, hogy mi történik a Hard Focus területén és a hozzá kapcsolódó utak mentén a látószögében. Azaz a kulcsa felvált, felcserél vagy embert fog. Amikor az irányító a védőkhöz igazodik és nem az elkapókhoz, akkor sokkal kevesebb dobást láthatunk a coverage-ekbe.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése