2010. június 5., szombat

Linebacker típusok

A linebacker-ek általában a támadó fal mögött állnak fel. Távolságuk a scrimmage vonalától körülbelül 4 yard. Ez a mennyiség azonban a védőjáték függvényében változhat.

Pár kifejezés utal a linebacker-ek felállására az amerikai football-ban. Ezek a következők: erős oldali, gyenge oldali valamint középső linebacker. Az erős illetve gyenge oldali linebacker-eket "outside" külső- míg a középső linebacker-t "inside" belső linebacker-nek is nevezik. A legtöbb védelmi alakzatban nem használják az erős illetve gyenge oldali megnevezést. Abban a ritka esetben ha egy csapatban valamelyik külső linebacker csak egy oldalon játszik, akkor bal illetve jobb oldali külső linebacker elnevezést kapja. Rövidítései LOLB (left outside linebacker) és ROLB (right outside linebacker).

Külső linebacker-ek:

Sam linebacker: Az erős oldali linebacker, aki pont a tight end-el szemben áll fel. Az ő mozgását tartja kordában. Ennek a linebacker-nek a tight end mozgásának megfelelően kell reagálnia. A tight end scrimmage-től való elindulását kell zavarnia, ha az egy passzjátéknál próbál utat futni. A védő játéktól függően is változhat a feladata. A passzoló után is eredhet vagy a scrimmage vonalától hátrébb mozoghat, hogy azon a területen a lehetséges érkező passzok útjában legyen. Ezt a mozgást "pass drop"-nak nevezik. Az ideális linebacker 190cm magas. Ha ettől magasabb az sem árt. A lényeg az, hogy átlásson a tight end felett valamint elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy ártalmatlanná tegye. Rendelkeznie kell azokkal az atletikus képességekkel is, amiket használva a futó nyomába tud eredni.

Will linebacker: A gyenge oldali linebacker elnevezése. Általában kisebb, robbanékonyabb és gyorsabb, mint a többi linebacker. Ezt a képességét használnia kell mivel leggyakrabban játékosok tömegén kell átmanővereznie, hogy a labda közelébe férkőzhessen. Olyasmi távolságra áll a scrimmage vonalától, mint a középső linebacker. Mivel a gyenge oldalon áll, ezért nem kell gyakran szembenéznie nagydarab falemberekkel. Ezalól kivétel ha valamelyik pull-t csinál. Coverage-nél emberfogás esetén azt a back-et védi, aki az ő oldalán támad. Zóna védekezésnél a flat vagy a hook/curl területet védi.

Rush, Rover, Jack/Buck linebacker: 3-4 védekezésben a középső linebacker-ek közül a Will a gyenge oldalon áll fel. Erre az oldalra érkezik ez a negyedik linebacker is. Feladatai a pass-rush köré csoportosulnak, de gyakran vetik be őket futások megállításánál (lyuk felügyelet "gap control") és passz védelemben.

(3-4 defense)

Belső linebacker:

Mike linebacker: A középső linebacker elnevezése. Általában a védelem kulcsfigurája ás legképzettebb játékos a linebacker-ek közül. Legtöbbször pont a támadófal centerével szemben áll fel. A távolság köztük 3-4 yard. Ő az a játékos a védelemben, akinek a sisakjában beépített adóvevő van. Az oldalvonalról kapott utasításokat továbbítja és irányítja csapattársait. A futókra valamint az irányítóra kell koncentrálnia. Mivel a védelem közepén helyezkedik el, arra indul amerre a labda halad. Hagyományos védelmi felállásoknál ez a játékos az, aki a legtöbb tackle-t produkálja.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése