2010. június 6., vasárnap

A secondary: a védelem második vonala

A secondary a védelem második egyben utolsó vonala. A falemberek és a linebacker-ek együttműködését a védelem első vonalának tekinthetjük. A secondary azokat a játékosokat foglalja magába, akik a védelem hátrészét alkotják. Egy alap védelemnél ez a hátrész két cornerback-ből (jobb és bal) és két safety-ből (strong és free) áll. Összefoglaló néven ezeket a játékosokat defensive back-nek hívják. Rövidítése DB. Tömören a feladatuk a falon és a linebackereken átjutott futások megállítása, passzjátékok levédekezése, megakadályozása.

A védőjátéktól függően 4-től akár több defensive back is a pályára léphet. Az ötödik defensive back-et, aki pályára lép nickel back-nek is hívják. A hatodikra pedig dime back-ként is hivatkoznak. A nickel az amerikai 5 centes neve. Öt játékos felel meg 5 centnek. A dime back pozíció onnan kapta a nevét arról az egyszerű tényről kapta, hogy két nickel ér egy dime-ot vagyis 10 centest. Ekkor a pályán két nickel back van (a 5. és 6. defensive back) és közülük a második így már dime back lesz.

A támadó csapat nagy passzjátékainál a figyelem nagy része a védelem második védvonalára terelődik. Láthatunk itt labdaszerzést, labdaleütéseket, de van, hogy hiába helyezkedik a defensive back megfelelő pozícióba és hiába használ jó coverage technikát a receiver mégis elkapja a labdát. A labda ezen oldalán is izgalmas eseményeket tartogat a szemlélő számára az amerikai football.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése