2010. június 6., vasárnap

Coverage-ek általában: man-to-man coverage

Az amerikai football csapatok a védekezés két fő fajtáját használják. Az alapokat ez a két védekezési forma adja a többihez is. Az alapok egyike az "man-to-man coverage" ember-ember elleni védekezés vagy más néven az emberfogás.

Man-to-man coverage

Az ember-ember elleni védelem egyszerűen kifejezve az, ahol bármelyik defensive back vagy éppen linebacker feladata egy adott támadó játékos őrzése. Ez lehet futó, tight end, vagy elkapó. A védőnek mindaddig ezen a játékoson kell védekeznie amíg a play véget nem ér. A feladat itt az, hogy a támadók ne kaphassanak labdát. Emberfogásnál a védőnek mindig az őrzött játékoson kell tartania a szemét. Az irányító felé is tekinthet, de emberéről soha nem veheti le a szemét.

Az emberfogás három fő fajtája:

Combo man: Ez a kategória az emberfogás akármennyi kombinációját tartalmazhatja. Abban az esetben ha egy csapat az ellenfele egyik kiváló elkapóját le akarja duplázni, akkor combo man védelmet használ. Ekkor két defensive back őrizi a duplázni kívánt játékost. A védelem ezzel azt próbálja elérni, hogy az irányító egy kevésbé tehetséges elkapót szemeljen ki passza célpontjának. A corner a duplázott játékos külső mozgásáért felel míg a safety a belső utakra készül fel, arra az esetre ha ez a játékos úgy döntene, hogy a pálya közepe felé indul. A combo man védelemnél az az oldal, ahol nem duplázták le az ellenfél elkapóját sebezhetőbbé válik. A rövid passzok ellen sem igazán jó ez a fajta technika.

Man free (szabad ember): Ebben a védelemben a free safety kivételével minden defensive back embert fog. A szabadon maradt ember hátra mozog (vagy eleve oda áll fel), hogy a hosszú passzkísérleteket megakadályozhassa. Úgy működik, mint egy biztonsági szelep "safety valve". Ezt a fajta védelmet akkor használják ha a védők 4-5 tagja blitzel vagy iramodik az ellenfél irányítója felé. A linebacker-ek a futókat vagy akár a tight end-eket is emberfogásban őrzik. A man free tehát olyan emberfogás, amiben a free safety szabadon bóklászhat a pályán.

Straight man (szigorú emberfogás): Minden játékos egy embert őriz. Tudniuk kell, hogy a free safety nem áll fent a pálya mélyén. Egyedül kell megoldaniuk az adott szituációt. Ezt akkor alkalmazzák, ha a védelem egy linebacker-e próbálja meg sack-elni az ellenfél quarterback-jét. A védelem a saját és ellenfele erősségei és képességei alapján dönti el hogy alkalmazza e ezt a módszert. A játékos a szigeten rekedt “the player was stuck on an island” kifejezés arra a cornerback-re utal, akit egy elkapó elkülönített a többi védőtől, és semmilyen segítséget nem kaphat a többi defensive back-től. A straight man tehát olyan emberfogás, ahol a free safety nem szabadon védekezik.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése