2010. június 27., vasárnap

Amerikai Football változatok: nine-man football

A kilenc emberes footballt azok az iskolák játszák, amik többet költhetnek felszerelésre és játékos keretük is nagyobb, de még mindig nem eléggé ahhoz, hogy 11 fős footballt játszanak. 2007-től kezdve Minnesota, Nevada, Észak Dakota és Dél Dakota államok rendelkeznek ilyen csapatokkal. Egyes helyeken a pálya mérete megegyezik a hat illetve 8 fős football-nál alkalmazottal de egyes helyeken ugyanolyan méretű pályán játsszák mint a nagytestvér meccseit. A pálya méretei kevésbé változnak a játékos számhoz képest ezért ez a fajta football több pontot eredményez. Több a helyük a játékosoknak. A kisebb pályákon a kezdőrúgás helye a 20 yard-os vonal. Ezt a játékot Britt Columbia területén 8-15 éves korig űzik a fiatalok.

A szabályok értelmében a támadó félnek 5 játékost kell a scrimmage vonalára állítania. Egy szokványos I formációnál A backfield-en egy quarterback, egy fullback, egy tailback és egy wide receiver vagy tight end-ként játszó játékos áll fel. A scrimmage vonalán álló játékosok közül a külső játékosok szuperálnak elkapók illetve tight en gyanánt. Ez itt is formáció függő.

Az alap védelmi felállás a 4-3-2. Ez 4 védő falembert 3 linebacker-t és 2 defensive back-et tartalmaz.

Egyes ligákban mint a Michigan állam beli Grand Rapidsi Michigan Football League-ben 9 emberes footballt átszanak. Minden csapat 16 mérkőzést játszik és ezekről teljes statisztikát vezetnek. Az Ausztrál Melbourne-ben szintén játszák a football ezen variációját, de ott kissé módosítottak az időn. Futó órás 10 perces negyedeket használnak kivéve a félidők végén az utolsó két percben.

Az Észak Dakota állam beli 9 emberes footballt szintén 100 yardos pályán játszák, és a játék is szinte ugyan az mint a 11 emberesnél. A különbség csak az, hogy itt egy TE van és nincs FB. A védelemben egy linebacker-rel és egy falemberrel van kevesebb.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése