2010. június 6., vasárnap

Cornerback-ek (zone coverage) zónázásban

Zóna védekezésnél a cornerback-ek a pálya egy bizonyos területeit őrzik. Sokfajta sémája és variációja létezik, mivel a védelem is igyekezett olyan rugalmas felállásokat kialakítani, amivel elnyomhatják a támadókat.

Zóna védekezés esetén a pálya egyes részei különös figyelmet kapnak:
  • a flat terület (screen passzok, hitch utak (nagyon rövid horog))
  • a pálya irányítótól vett közepes távolságban lévő része és a void (gyors post, fade, hook, curl az oldalvonal és a külső utak valamint a "stop n go" is)
  • a mély zóna (post, deep post, fly, bomb, hail mary utak)

(passz utak)

A fejlettebb formája már "quarterback spy" és "containment" coverage-t is használ, emellett hatékonyan végzik a pályán történő váltásokat, játékos forgásokat. Az utóbbit a secondary vezetője kezdeményezi mialatt az ellenfél irányítója a lépéseit csinálja. Ekkor a secondary kapitánya (általában a free safety) a támadó futók és elkapók felállását olvassa, azért hogy megjósolhassa mit fog játszani a támadás és ellenlépéseket tehessen. Döntését korábbi tapasztalatai alapján hozza meg. Majd jelzi csapattársai felé az instrukcióit. Ezek a "finomhangolások" játékról játékra, cserétől és időjárástól függően is változhatnak.

Rengeteg variációja létezik a cover-eknek, azért hogy ellensúlyozzák vele a támadó játékokat. A három alap zónavédekezés, amiből a többi építkezik a következő:

Cover 2
(cover 2 4-2-5 védelemnél)

A cover 2 négy defensive back-et használ. Igen népszerű az NFL védő koordinátorai között, mivel egy helyett két safety-t foglalkozik a mély passz utak levédésével. A safety-k (akik a scrimmage-től 12-15 yardra állnak a hash markok közelében) figyelhetik hogyan bontakozik ki előttük a játék, míg a corner-ek agresszívabban stílusban üldözhetik ellenfelüket. A corner-ek körülbelül 5 yard távolságra állnak fel az elkapóktól. A safety-kre két fél pályarész jut.

A cover 2-ben a corner-ek általában a "containment"-ért felelősek. A cornerback ekkor senkinek sem engedi, hogy kívülről(az oldalvonal és közte) elfusson mellette. Ezért 5 yardon belül az elkapót a pálya közepe felé tereli és jam-meli, közben az irányítót olvassa, aztán végezetül gyorsan hátrál a pálya közepére. Ha nincs dobás akkor pedig a flat-et vagy a futójátékot védekezi le.

A cover 2 esetében a cornerback-ek általában egymás tükörképeként játszanak. Ha például az egyikük embert fog akkor a másik is ugyan így tesz.


Cover 3

(cover 3 4-2-5 védelmi felállásnál)

A cover 3-ban a két corner és a free safety a pálya mélyén a saját kijelölt 1/3-át védi. Míg a corner-ek a külső egy-egy egyharmadot őrzik, a safety a középsőre felügyel. A strong safety ezalatt a play-nek megfelelően és olvasásától függően szabad kezet kap a védekezésben. Ez jelentheti azt, hogy embert fog vagy zónázik, kikémleli az irányítót "quarterback spy", rövid yard helyzetekben extra segítség gyanánt beugrik a futók ellen, vagy valamelyik lyukon keresztül az end felől blitz-et vagy stunt-ot csinál.

Cover 4

Cover 4-nél minden defensive back a pálya mélyének 1/4-ét védi, míg a többi védőjátékos ezalatt végez védőfeladatokat. A cover 4-et néha megelőző védelemként használják.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése