2010. június 21., hétfő

Alap védelmi felállások dióhéjban: 46


A 46 defense nem a frontja alapján kapta nevét. Ez a védelmi fajta a Chicago Bears 1980-as évekbeli csapatával kapcsolható össze. A Bears korábbi védő felállását Bubby Ryan, a védő koordinátor megváltoztatta. A korábbi 5 falembert 1 linebacker-t és 5 defensive back-et alkalmazó felállást a 4 falemberes 4 linebacker-es és 3 defensive back-es séma váltotta fel. A negyedik linebacker- egyfajta átmenet volt a linebacker és a strong safety között. A Bears free safety-je Doug Plank volt ez az átmeneti játékos. Mezszáma 46-os volt.

A 46 formációnál 3 védő falember a centerrel és a két guard-dal szemben áll fel és próbálják megakadályozni a támadó blokkolóit abban, hogy a center előtti védőt lekettőzzék. A középső centeren lévő játékos a formáció legerősebb falembere és kiváló pass rush-oló. Képességeit arra használja, hogy az irányító zsebét összezúzza, a passzoló felé utat nyitva csapattársai számára. A támadó tackle-ökkel szemben nem áll védő. A külső válluknál foglalnak pozíciót és várják a megnyíló utat az irányító felé.

A Bears hatalmas sikereket ért el ezzel a módszerrel. 1984-ben a 72 irányító sack mellé egy bajnoki gyűrűt is nyertek.

A 46 azelőtt próbálja megállítani a támadást mielőtt még a labda az irányítótól elkerülne. A legnagyobb hátulütője ennek az, hogy a corner-ek az esetek 90 százalékában embert fognak és csak egy safety segíthet nekik. A zónába visszamozgó egy vagy két belső linebacker is gyakran egy-egyezni kényszerül a tight end-ekkel. Ha a tight end-nek sikerül futnia borulhat az egész védelem. 3 elkapós támadás ellen is küszködik ez a felállás. Egy option play is igen csak megizzaszthatja a védőket. Ekkor az irányító elkezdi megkerülni az end-jét, aztán vagy maga próbál területet nyerni vagy oldalpasszot ad a futójának. Egy másik módszernél a 46 ellen a futás valamelyik támadó tackle-nél megy el. Ha támadás kiszorítja a két külső védőt a keletkező résnél a futó átsurranhat és ha már a cornerbackek a pálya mélyére mozogtak a futó rengeteg yardot nyerhet.

A 46 olyan támadó felállások ellen alkalmazható igazán jól, ahol két futó csomagokat használnak. Ezek a felállások nem húzzák szét a védelmet és ekkor a védelem veszélyes támadóvá válik. A pass rush-olók a támadófalat megkerülve vetik magukat az irányítóra. Ha a fal szélén túljutottak már senki nem állíthatja meg őket.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése