2010. június 15., kedd

Zónák

A football-ban nem teljesen egységes a szakirodalom a pálya zónákra való felosztását illetően. Elnevezésük és méretük is változik. A közös tulajdonságuk azonban az, hogy a zónákat a passz utak levédéséhez igazították. A fenti elrendezés 6 mély zóna alatti zónát különböztet meg. Ezek a következők: swing, flat, delay, out, curl, hook, hole.

Egy másik elrendezés 5 rövid vagyis a scrimmage vonalához közeli zónát különböztet meg.


Ezek a következők:

Flat – Két flat zóna található a pályán. A scrimmage vonalától előre hátra 7 yard a terjedelme, valamint az oldalvonalaktól a tackle-ökig tart.

Curl - A curl is páros zóna. A scrimmage vonalától körülbelül 16 yard mélységig terjed hosszában. Szélességében kiseb mint a flat. A legkülső elkapótól 5 yarddal bentebb kezdődik.

Hook - A hook tight end-től tight end-ig tart és hosszában 20 yard mélyre nyúlik általában.

Seam - A curl és a hook zóna közötti területet.

Void - a deep half, a curl és a flat között rész.


A mély zónáknak 3 fő felosztása létezik:Mély 1/3-ok "deep third"
Külső 1/3 - Széltében az oldalvonaltól 16 yard mélyen nyúlik be, hosszában a curl legmélyebb pontjától az end line-ig tart.

Középső 1/3 –A két külső 1/3-os zóna között helyezkedik el. A hook legmélyebb határvonalától az end line-ig húzódik.


Mély negyedek "deep quarter"- A pályát 4 egyenlő részre osztó zónák, amelyek a hook és a curl zónák határaitól kezdve az end line-ig tartanak.


Mély 1/2 "deep half"- A mély 1/2 zónák hasonlóan a negyedekhez a hook és a curl zónák határaitól tartanak az end line-ig.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése