2010. június 6., vasárnap

A Cornerback

Míg a falemberek a meccs végén lejöhetnek a pályáról úgy, hogy csatáik nagy részét megnyerték, a cornerback-eknek erre nincs meg a lehetőségük. Nem érezhetik magukat megkönnyebbülten ha mondjuk tíz 25-yardos passz kísérletből 4-nél hibáztak. Nem ugyanazok az esélyeik a támadókkal szemben, mint a védelem első vonalának. Mivel ők a védelem utolsó vonala a csapat sorsa abban az esetben ha már átkerült a labda nagyrészt az ő teljesítményükön múlik. Ha ők hibáznak, akkor már nincs aki levédekezhetné a támadást, és ez előbb utóbb a pontokon is meglátszik.

A cornerback általában a leggyorsabb a defensive back-ek közül. Nem árt ha a 40 yard-ot 4.4 másodperc alatt tudja futni és a magasság is fontos faktorként szerepel a mostani corner-ek között. Hiába hajtja végre megfelelően a védekező mozgásokat egy alacsony cornerback, ha az elkapó magasabb nála és hosszú kezeivel megszerzi a labdát. A mai cornerek ideális magassága 185 centiméter körül mozog. A gyorsaság és az ügyesség emellett elengedhetetlen tényezője ezen védőjátékosoknak. Robbanás szerűen kell indulniuk a labda vagy az elkapó felé.

Amikor a defensive back a labda felé tör, annak érdekében, hogy megállítsa a játékot azt "burst"-nek nevezzük.

A corner-ek legfontosabb feladatai közé az előre passzok levédése tartozik. Ehhez alkalmazniuk kell a védekező módszereket és ügyesen kell tudniuk tackle-t végrehajtani. A corner-eknek kell megállítaniuk azokat a labdás játékosokat, akik kicsusszantak a linebackerek és a fal hatásköréből.

Az amerikai profi footballban és az egyetemi footballban semmilyen szabály nem vonatkozik a védelem felállására (kivéve ha túl sokan vannak). Nem korlátozzák a felállást, a kezdőpozíciókat, vagy hogy milyen zónában állhatnak. A cornerback-ek
tehát a pálya védő részén bárhol lehetnének. Ennek csak feladataik, stratégiáik és az edzőik szabnak határt. A corner-ek embert is foghatnak vagy zónázhatnak is attól függően, hogy a védelem hogy akar gazdálkodni az utolsó védvonalával.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése