2010. június 18., péntek

Alap védelmi felállások dióhéjban: 3-4 Eagle


Fritz Shurmur kezdte el alkalmazni a 3-4 Eagle-t az 1980-as évek végén. A nagydarab nose tackle helyére egy kisebb linebacker-t állított. Ez a játékos a futások megállításáért volt felelős. Sebességét és robbanékonyságát használta fel arra, hogy a tőle nehezebb center mellett elsurranjon valamelyik lyukon keresztül. Ez a linebacker emellett kemény szerelő kellett, hogy legyen valamint jól kellett passz coverage-be visszamozognia. A formáció többi tagja ugyan úgy állt fel mint a hagyományos 3-4 alakzatban. Az extra linebacker miatt ezért gyakran 2-5 Eagle-nek is nevezik.

Shurmer a San Fransisco 49ers irányítóját Joe Montana-t akarta ezzel a felállással összezavarni. Joe-nak hihetetlen pontosan olvasott a védelem sorai között, és passzai általában mindig szabad embert találtak. Akkoriban teljesen váratlanul érhette az irányítót az a látvány, hogy egy gyorsabb linebacker, akinek a scrimmage közelében kellene maradnia egy passz zónába mozog.

A 3-4 Eagle a 46 defense-ből alakult ki, ami tömören a támadó fal széléről kifejtett passz rush nyomásról szól. Az Eagle ezt egy átlagon felüli linebacker-rel toldta még meg. Ez a játékos az utolsó blokkolót megkerülve sack-elheti az irányítót. A legtöbb passz rush-oló a támadó ember külső vállától messzebb áll fel. Rush-ja ebből a pozícióból átütőbb erejű lehet. Kevin Greene ennek a formációnak a levét használta sack-befőtjének befőzéséhez. 1994-ben és 1996-ban ő vezette a legtöbb egyéni sack listát az NFL-ben.

Az Eagle még sikeresebbé tehető, ha a csapat rendelkezik olyan cornerback-ekkel, akik emberfogásban is jeleskednek. Az emberfogás kiegészíti a két linebacker által végzett deep zone drop-ot(ekkor a mély passz zónákba mozog vissza a két linebacker). Ez a fajta védelem igen hatékony lehet a West Coast Offense-t használó csapatok ellen. A West Coast Offense gyakran használ olyan futókat, akik a passzok elkapásában is otthon vannak. Az Eagle védelemben pedig a hátrahúzódott linebacker-ek alkalmasabbak az ilyen játékosok szerelésére. A linebacker-ek a tight end-eket is jobban levédekezhetik, mert ez a fajta támadás őket is előszeretettel alkalmazza.

Annak ellenére, hogy a centerrel szemben nem nagy testtömegű játékos áll fel, az Eagle alkalmas a futások levédekezésére. Két nagyon erős linebacker-t alkalmaz, valamint egy harmadik linebacker vagy a strong safety is a scrimmage vonalához közel készülhet a játékra. Az utóbbi mozdulattal 8 ember kerül a dobozba „box”. Ez az a scrimmage közeli terület, ahol a védelem a legerősebb a futások ellen.

A sokoldalú futókkal rendelkező támadó csapatok azonban gyakran legyőzhetik ezt a védelmet. A támadás kiiktathatja a nose tackle helyén szereplő kisebb linebacker-t és olyan felállásokból is futhatnak, amiből eredetileg dobások szoktak születni. A fenti taktikák gyakran összezavarják a védelmet, mivel nem tudják megállapítani milyen játék következik.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése