2010. június 5., szombat

A tackle


(A Corona Centennial középiskolás linebacker-ének Vontaze Burfict-nak a tavalyi 162 tackle-je közül az egyik)

Az amerikai football-ban a tackle fizikai beavatkozás a labdás játékos előrehaladásában. A tackle esetén az azt elszenvedő játékos mozgása abbamarad és már nem tud továbbhaladni, vagy a kézfeje és a lába kivételével más testrésze is érintkezik a földdel vagy pályán kívülre kényszerül. Ezekben az esetekben a labda halottá válik, a down-nak vége.

A tackle fogalma körülbelül már 100 éves. A tackle-t akár a sack-et megoszthatják a statisztikákban, ekkor aszisztról "assist" beszélünk. Ha például egy támadó játékos maga után hurcolja az őt szerelni próbáló első védőt és utána egy másik védő segít levinni a földre, akkor ez a másik védő aszisztot szerzett.

(assist)

"Stringing out"-nál a védők a labdás játékost miután előrehaladásában meggátolták, az oldalvonal felé terelik. Pályán kívülre próbálják kényszeríteni.

A scrimmage vonala mögül dobni próbáló irányító ha tackle-t szenved el, akkor azt sack-nek hívjuk. Ha a futót vagy az elkapót ér tackle a scrimmage mögött, akkor annak neve "tackle for loss" -a támadó csapat hátrál-. A sack nem számít ennek, bár a támadó csapat a sack helyére kényszerül vissza. A labdátlan játékos megállítását általában blokknak nevezzük.

A blokkokat és a tackle-ket nem lehet akárhogy végrehajtani. Szabályok óvják a játékosokat.

  • Egy védő játékos sem hajthat végre szabályos tackle-t úgy, hogy ellenfele facemask-ját használja. 15 yardos büntetés és automaticus first down a következménye.
  • Egy játékos sem végezhet tackle-t sisakját használva (spearing). Mindkét játékosra nagy sérülésveszélyt jelent ez a mozdulatsor. Szintén 15 yard büntetés és automatikus first down.
  • Azon játékos szerelése is illegális aki már eldobta a passzt. Ha mégis megtörténik "roughing the passer" büntetést jeleznek a bírók. 15 yard büntetés és automatikus first down.
  • A rúgó játékosok is hasonló védettséget élveznek addig, míg saját szándékukból ki nem mozdulnak a védett területről.
  • A play vége után mindenféle érintkezés tiltott. Ha egy játékos egy ellenfelével érintkezik play után, a bírók szükségtelen durvaság "unnecessary roughness" büntetést hívnak. 15 yard veszteség az elkövető csapatnak.
  • A derék/térd alatti blokkot végrehajtó játékosra szigorúbb büntetések várnak, mint a fent említettek.
A tackle egy játékos pozíciót is jelöl a falakban.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése