2010. május 24., hétfő

Amerikai Football kifejezések: B

Back: Játékos pozíció a támadó és védőfal mögött. A támadó oldalon általában a következő posztok: Running back, Tailback, Quarterbacks, Halfback, Fullback és Wingback. A védelemnél a gyorsabb játékosok, akiknek részben vagy teljesen le kell védeniük az elkapókat. Ide a Linebacker, Cornerback és Safety pozíció tartozik.

Backfield: Az amerikai footballban a scrimmage mögötti részt jelenti. A backfield vagy az offensive backfield azokra a támadó játékosokra is vonatkozhat, akik a fal mögött állnak fel támadáshoz.

Backup: Az a második vonalbeli játékos, aki egy kezdő játékos cseréje.

Backward pass: Az oldalra vagy hátrafelé dobott passz elnevezése. A kanadai fociban onside pass-nak is nevezik. A hátra passzok száma és a dobás helye nem meghatározott.

Ball carrier: Bármelyik játékos, aki megpróbál a labdával előre haladni.

(Egy gyakorlat a ball security fejlesztésére)

Ball security: A labda biztosítása és annak megtartása. A játékos egyik képessége, amivel a fumble elkerülheti.

Black Monday: Az NFL utolsó vasárnapját követő első nap (17. héten), amikor az edzőket és a segédeket szélnek eresztik vagy megújítják a szerződésüket. Az éves NFL Draft utáni első napot is jelentheti, amikor új draftolt játékosokat adnak a kerethez, így pár korábbi játékos szerződésétét megszüntethetik.

Blitz: Egy védekező manőver, amiben egy vagy több védekező játékos (általában lineback vagy defensive back), akik normál esetben a scrimmage vonala mögött maradnak, az ellenfél „területére” mennek. A 3-4 védekezésnél, amikor egy linebacker a passzoló játékosra ront 3 védekező falemberrel együtt, az nem blitz. Ha még egy plusz linebacker ezzel próbálkozik, azaz egyszerre öten, azt hívjuk bliztnek.

Blocking: Amikor egy játékos a testével akadályoz egy ellenfelet a haladásban. Példák: Cut block, Zone block, Trap block, Pull block, Screen block, Pass block, Double-team block.

Blocking back: A quarterback régi elnevezése.

(Egy fajta blokk szánkó. Rengeteg variációja van.)

Blocking sled (blokk szánkó): Az erő és blokkolási technika fejlesztésére szolgáló nehéz gyakorló szerkezet.

Blowout: Az a meccs, ahol az egyik csapat a játék kezdete óta pontszerzésben uralja a másikat.

Bomb: A nagy hosszú passz neve.

Bootleg: Olyan félrevezetésen alapuló játék, amiben az irányító (quarterback) azt színleli, hogy átadja a labdát egy csapattársának, aztán ennek a játékosnak az útjával ellentétes irányba fut. Így az adott helyzettől függően több helye és ideje marad passzolni vagy futni . A naked bootleg egy kockázatos variációja ennek a játéknak, ekkor az irányítónak egy blokkoló se segít.

The box: A támadó fallal szemben lévő, 5 yard mély védő terület. 8 players in the box kifejezés azt jelenti: hogy egy defensive back, alap esetben egy strong safety helyezkedik el itt, hogy segítsen a futás megakadályozásában.

Bust: Ezt a kifejezést arra a játékosra használják, akit az NFL Draft első napján draftolnak, de a csapat elvárásainál gyengébben szerepel.



Bubble screen: A screen pass egyik fajtája. Az irányító amint megkapja a labdát egyből a center egyik oldalán messze felálló valamelyik wide receiver-nek dobja a labdát, aki elkapja és futásnak ered.

Busted play: Egy kifejezés azokra a play-ekre, amik előre nem látható körülmények miatt elfajulnak, nem egyeznek többé az edző playbook-jában lévővel. Káoszhoz és zavarodottsághoz vezet a pályán.

Buttonhook (hook, dig): Az az út, amiben az elkapó bizonyos mennyiségű yardot fut aztán kitámaszt és az irányító felé kezd el szaladni. Gyakran szimplán horognak nevezik. A dig route-nál az elkapó több mint 15 yardot halad előre aztán nagy erővel belevágja a stoplijait a pályába, hogy visszatudjon fordulni.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése