2010. május 6., csütörtök

Amerikai Football kifejezések: I

I formation: Olyan felállás, amelyben a fullback (FB) közvetlenül a tailback előtt áll fel. Ha egy harmadik back is szerepel a felállásban, akkor azt Full house I-nak vagy Maryland I-nak hívják. Ha a harmadik back a fullback oldalán áll fel, akkor az a Power I.

Icing the kicker: Ha egy csapat akkor kér időt mielőtt a rúgónak snap-elnék a labdát.

Illegal formation: A támadásnál maximum 7 játékos állhat a scrimmage-nél mielőtt a labdát snap-elik. Ha több van, akkor az illegális formáció.

Illegal motion: A támadásnál, ha valaki motion-ben van és a snap pillanatában a scrimmage vonala felé mozog, vagy a játékos aki nem vár egy teljes másodpercet kezdőpozícióban.

Illegal shift: A támadásnál, ha több játékos van motion-ben egyszerre a snap pillanatában.

Incomplete pass: Olyan előre irányuló passz, amely nem végződik érvényes elkapással.

Inbounds lines: A hash jelek, vagy más néven barázdák.

(indirect snap)

Indirect snap "közvetett snap": Egy play amiben ahelyett, hogy a center egyből a labdahordozónak snap-elné a labdát (ez a direct snap) előbb az irányítónak adja át, az pedig mint egy közbenső játékos, tovább adja a futónak. Olyan formációkra is vonatkozik ez a kifejezés, ahol ezt a snap fajtát használják. A legtöbb modern felállás ilyen. A II. világháború után hirtelen vált népszerűvé.

Ineligible receiver: A támadó csapat bizonyos tagjai nem kaphatnak el labdát. Például a támadó falemberek a legtöbb szituációban nem lehetnek elkapók. A csapatukat megbüntetik, ha elkapják a passzot, anélkül hogy a védelem megpöckölte volna.

Inside of a player's path: Mindaddig, amíg egy futó játékos útja keresztezi a semleges zónát közel a snap helyéhez, akkor arra azt mondják hogy "inside run", egy rohamozó védő pedig "inside move"-ot vagy "inside rush"-t csinál, ha a snap felé megy keresztül a neutrális zónán.

Inside of the movement of the ball between players: Egy játékos azon mozgása, amikor bevág a snap helye és a labdát dobó vagy átadó játékos közé.

Intentional grounding: Egy szabálytalan előre passz, amelyet úgy dob el a dobó, hogy nincs lehetséges elkapó, csak azért, hogy elkerülje az idő és yard veszteséget. Ez a támadó csapatnak egy down vesztésbe és egy 10 yard-os büntetésbe kerül. Ha 10 yarddal a line of scrimmage mögött következik be, akkor a 10 yardot a szabálytalanság pontjától számolják. Ha az end zoneban történik a fault, akkor a büntetés egy safety. Spike esetén nincs intentional grounding. Valamint ha az irányító kimozog a zsebből "pocket" és labda legalább a scrimmage-ig jut akkor sincs.

Interception: Az ellenfél előre passzának szabályos elkapása.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése