2010. május 5., szerda

Amerikai Football kifejezések: P

PAT: Point After Touchdown "TD utáni pont". Lásd try.

Package: Egy adott játéknál a pályán lévő játékosok egy csoportja. Például: a Nickel package felcserél egy cornerback-et egy linebacker-re vagy egy defensive lineman-re (az utóbbinak a neve 3-3-5 Nickel), a Jumbo package pedig egy wide receiver-t cserél fel egy tight end-re

(a falember palacsintája)

Pancake: Egy kemény szerelés, melynek következtében a szerelt (blokkolt) játékos egész testével elterül a földön, mint a palacsinta.

Pass interference: amikor egy játékos akadályozza a másik játékos-t a labda elkapásában.

Passer rating vagy quarterback rating: Olyan számadat, amit a QB-k teljesítményének mérésére használnak. 1973-óta tartják számon a sikeres passz százalékokat, a passzolt yardokat, touch down-okat valamit interception-okat

Passing play: Az a play amiben előre passz kísérelnek meg.

Pass protection: A támadófal játékosainak blokkolása annak érdekében (megvédve ezzel a védőktől), hogy az irányítónak helye és ideje legyen eldobni a labdát.

Pick: egyik csapatársát használja a játékos, hogy megszabaduljon az ellenfelétől vagy a labda megszerzése.

Pick-six: egy labdaszerzés "interception (pick)" amit visszahordanak a passzoló csapat end zone-jába (six).

(pistol formation)

Pistol formation: A shotgun egy hibrid verziója, ahol az irányító 3 yarddal a center mögé áll fel, a futó pedig közvetlenül az irányító mögé.

Place kick: Az ilyen rúgás esetében a földről vagy az engedélyezett tartóról rúgják el a labdát

Play: A támadó csapat tervezte taktika a 1st down, vagy TD elérésére.

Play action-pass: Egy play fajta. A play action, vagy rövidítve "PA", úgy néz ki mintha futó játék lenne, de tulajdonképpen passz játék. A play action-pass-okat olyan védelem ellen használják, amely azonnal a futásra koncentrál. A támadó csapat kezdetben futó játékot szimulál, ezzel megpróbálják becsapni a védőket, hogy a nem létező futást védjék, elmozdulva a passz zónákból. Az elkapóknak ezáltal több helyük és idejük marad, hogy tisztán a linebacker-ek mögé kerülhessenek.

Play clock: Az óra, mely a play-ek közötti játék gyorsítására szolgál. A támadó csapatnak meg kell indítania a támadást (snap) mielőtt az óra lejár, különben 5 yard-os ún. Delay of game büntetést kapnak. A jelenlegi szabályok szerint az NFL 40 másodpercet ad egy játék elindítására, de egyéb adminisztratív vagy játék késleltető okok miatt további 25 másodperc áll a támadó csapat rendelkezésére.

Playing field: Lásd field of play.

(Atlanta Falcons irányítója Michael Vick figyeli, ahogy a falembere a Green Bay Packers egyik rohamozó defensive end-jét, Kabeer Gbaja-Biamila-át (94) próbálja feltartani. 2005, November 13, Georgia Dome)

Pocket "zseb": A zseb mindkét offensive tackle-től két yarddal tovább nyúlik és magába foglalja a tight endet is ha az a scrimmage vonalát otthagyva úgy dönt, hogy a dobót védi a szerelés ellen. A zseb egészen a támadó csapat end zone-jáig tart.

Pooch kick: Egy punt vagy kickoff, amit szándékosan nem teljes erővel rúgnak el. Gyakran azért használják, hogy csökkentsék az elkapók esélyét a visszahordásra.

Pop Warner Little Scholars: a túlnyomó többségben ifjúsági (13 és attól fiatalabb játékosok) amerikai futball liga.


Post pattern: Ey passz útvonal, ahol az elkapó 8-10 yardot sprintel egyenesen, megpróbálja megtéveszteni a védőjét (fake), aztán az irányító felé 45 fokban nyitottá válik a passzra és tovább sprintel. Az ellentétes útja a flag. azért post út, mert nagyjából a játékos a kapufa felé fut.

Position: Az a hely, ahol egy játékos játszik a csapattársaival együttműködve, vagy/és egy szerep amit a játékos betölt.

Possession: Ha egy játékos ellenőrzése alatt tartja a labdát, míg a kezein kívül a testén bármivel a pályán belül tisztán láthatóan érinti a földet. A csapat is birtokolja a labdát ha bármelyik támadó játékos birtokolja. A labda birtoklásuk akkor ér véget, ha pontot szereznek, eladják a labdát vagy amikor véget ér a félidő.

Preseason "előszezon": Az NFL-ben az augusztus körüli játékok nem számítanak bele az alapszakasz csapatállásba. Ezek a végleges csapatkeret kialakítását segítik. A sztár játékosok gyakran korlátozott ideig játszhatnak ilyenkor.

Prevent defense: Védekező taktika, melynél a védők a pálya mélyén terület védenek, megelőzve egy esetleges hosszú passzot, amivel jóval több yard-ot szerezhet a támadó csapat, mint egy rövid passzal. Gyakran használják a Hail Mary játékok ellen vagy a meccs végén, ha a védekező csapat vezet. A legtöbb rajongó nem szereti. John Madden a legendás játékos, edző és kommentátor elhíresült mondata: „Az egyetlen dolog, amit a megelőző védekezés megelőz, a győzelem!”

Pro set: Olyan támadó formáció, ahol 2 back áll fel egymás mellé 2-3 yard-al az irányító mögött, annak valamelyik oldalán

Pulling: Az offensive lineman, aki az előtte álló játékos blokkolása helyett visszalép, és a vonal mentén elmozog („pulls”) hogy másik játékost blokkoljon. Főleg a trap és sweep játékoknál használatos.

Pump fake: Amikor az irányító passzot imitál, ezzel próbálva megtéveszteni a védelmet.

(Mississippi Állam punter-e épp rúgás közben)

Punt: Egy rúgás fajta, ami során a labdát kézből elengedik és mielőtt földet érne elrúgják. Általában akkor kerül rá sor, ha az edző úgy ítéli meg három kísérlet után, hogy nincs esély a First Down-ra vagy a Field Goal-ra, és inkább az önkéntes támadási jog átadást választják. A játék során a támadócsapat rúgója (punter) a lehető legmesszebb próbálja rúgni a labdát.

Punt return: Amikor a punt-ot megszerzi a fogadó csapat és az ellenfél end zone-ja felé halad vele. A visszahordó igyekszik minél több yardot megtenni a labdával. Módjukban áll fair catch-t is jelezni.

Punter (P): Az a magányos játkos, aki 10-12 yarddal a scrimmage vonala mögött várja a labdát, majd egy a centertől kapott hosszú snap után elrúgja a labdát. /A punt rúgásokra specializálódott./

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése