2010. május 19., szerda

Field goal: rúgás fajták

Több fajta rúgástechnikát használtak a játékosok a mezőnygól kísérleteknél az évek során. A mai footballban az európai foci stílusú rúgás a legelterjedtebb.

(Beckham kipróbálta a lábát egy amerikai foci labdán is, európai foci stílusú rúgás)

Soccer style "európai foci stílus"
A nevét arról a játékról és arról a stílusról kapta ahogy Európában a focisták elrúgják a labdát. A foci stílusú field goal lövő egy bizonyos szögbe dőlve, a lábfeje felső részével rúgja el a labdát. Egy ilyen rúgó rúgás előtt általában 3 lépést hátrál egyenesen majd balra lép kettőt (ha jobb lábas). Így a megfelelő helyre áll fel a rúgáshoz. Egyes rúgók, mint Paul Edinger messzebb állnak fel a rúgáshoz és a labda vonalától elfordulva készülnek a rúgáshoz, majd majdnem félkör alakú mozgásban nekiiramodnak, és a rúgás ugyanabban a fent említett mozdulatban végződik.

A focista stílusú rúgást Pete Gogolak terjesztette el, amivel a rúgások pontossága nagy mértékben megnőtt. Míg Lou "The Toe" Groza Hall of Fame játkos 58%-os pontossággal lőtte a field goal-jait, a mai legjobb rúgók majdnem 80%-os pontossággal rúgnak.

Ez a rúgásfajta napjainkban szinte általánosan használt az amerikai és canadai football ligában. A field goal és extra point kísérleteknél a labdát a holder-nek snap-elik, aki a scrimmagetől 7 yardra áll fel. Ezt a távolságot nem határozza meg semmiféle szabály. Évek során alakult így ki, mialatt a centerek, a holder-ek és a rúgók próbálták megtalálni az optimális távolságot. A rengeteg próbálkozás és hiba végülis ide vezetett, ahol a védőknek is nagyobb távolságot kell megtenniük, hogy blokkolhassák a rúgást.

Ha a holder közelebb áll fel a scrimmage-hez mint 7 yard, a blokkolt rúgások száma nő, mivel a védők még azelőtt odaérnek, hogy a labda megfelelő magasságot érne el. Ha messzebb várja a snap-et a holder, akkor a blokkolások gyakorisága csökken de a rúgás pontossága is kisebb lesz a megnövekedett távolság miatt. A snap pontossága is függ a távolságtól; így néha ez a módszer is blokkhoz vezethet, ha a holder nem tudja megfelelően elhelyezni a labdát a rúgás előtt.


(straight-ahead stílusú rúgás)

Straight-ahead style "egyenesen előre stílus"
"straight-ahead" vagy "straight-on" stílusnál a rúgó néhány lépést hátrál majd a cipője orrával rúgja el a labdát. Az 1960-as évekig ezt a fajta technikát széles körben használták, majd a soccer style kiszorította.

Habár a mai rúgók is enyhén módosított cipőt hordanak de a focista stílussal ellentétben ez a technika külön cipőt igényelt. A rúgó cipő speciális kialakítású volt: lapított, nagyon merev orr jellemezte. Egyes játékosok ráadásul egy vagy két számmal kisebb cipőt vettek fel. George Blanda (straight-ahead rúgó) Hall of Fame játékos, aki irányítóként is játszott például olyan módosított cipőt viselt, amivel mind a két poszton játszhatott anélkül, hogy cipőt kellene cserélnie.

Mark Moseley volt az utolsó straight-ahead rúgó az NFL-ben. 1986-ban vonult vissza. Bármely stílus legjobb rúgói közé tartozik, és ő volt az egyetlen olyan rúgó az NFL-ben, akit a liga MVP címére jelöltek. Steve Cox rúgta az utolsó straight-ahead field goal-t az NFL-ben 1987-ben. Ő egy punt-er volt, aki kezdő rúgásokat is elvégzett, valamint néha mezőnygólokat is.

Az Edmonton Eskimos rúgója Dave Culter a legutolsó a straight-ahead rúgók között játszott a CFL-ben. Visszavonulása idején 1984-ben az egyre jobban elterjedő instep rúgás ellenére, Cutler maradt a liga történetének legjobb rúgója.

Habár a straight-ahead rúgásfajta szinte teljesen eltűnt a profi illetve egyetemi fociból, egyes középiskolai csapatokban illetve kisebb egyetemek egyesületeiben a mai napig használják a módszert.


(Az NFL történetében 1941 decembere óta először elvégzett sikeres drop kick extra pont. Az akkor 21 éves Doug Flutie végezte el.)

Drop kick "ejtett labdás rúgás"
Ebben az esetben a rúgó a labdát leejti és amikor az felpattan akkor lövi el. Ez a fajta rúgás az 1900-as években volt népszerű. Azért rizikós ez a fajta technika mert a mai foci labdák alakja megváltozott, nem pattannak olyan megbízhatóan fel. A technikának két előnye is van:
  • a rúgó csapatnak van egy plusz blokkolója, mivel nem kell holder
  • és mivel nincs holder, egy játékossal kevesebben múlik a rúgás sikere
Mivel az extra blokkoló ember jelentősége minimális és a profi csapatok rendszeresen gyakoroltatják a speciális csapategységet(a holder-ek jól teljesítenek), így ezen rúgás fajtát szinte már nem is látni.

Az utolsó sikeres drop kick-et Doug Flutie, a New England Patriots irányítója lőtte az NFL-ben 2006 január elsején. 64 év telt el azóta, hogy valaki ezzel a technikával sikeres extra pontot szerezzen a ligában, valamint ez volt az egyetlen olyan drop kick, amit európai foci stílusban lőttek el. Az NCAA utolsó sikeres drop kick extra pontját Aaron Fitzgerald lőtte a LaVerne Egyetem színeiben 1990 november 10-én a Claremont-Mudd-Scripps ellen.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése