2010. május 6., csütörtök

Amerikai Football kifejezések: M

(man in motion)

Man-in-motion: Az a játékos a scrimmage vonalával párhuzamosan vagy attól hátrálva mozog egyenletes sebességgel, a snap előtt. Az amerikai fociban egy időben csak egy játékos mozoghat motion-ben.

Man-to-man coverage (man coverage): Ebben a védekezési formában az összes játékos passz ellen védekezik, legfőképpen a linebacker-ek és a defensive back-ek figyelnek az előre kijelölt támadókra. A szimpla emberfogás nagyon ritka, a védő csapatok keverik a zóna és az emberfogásos védelmet.

Margin of victory: A két csapat meccs alatt elért pontjainak különbsége, ennyi pontal nyer a csapat a másikkal szemben.

Marty Ball: Egy konzervatív játékterv, amelyben annak érdekében passzolnak, hogy a futójátékkal haladjanak. Valamint nagy hangsúlyt fektet a védelemre.

(Maryland-I formation)

Maryland-I: Az I formáció egyik változata, amelyben az irányító mögött 3 futó áll fel egymás mögé egy vonalban.

Max protect: A passzjáték egy módozata (általában shotgun formation-el alkalmazzák), ami a tight endeket és a backekeket a line of scrimmage vonal mögött tartja, így a passzjáték helyett a passzoló védése a feladatuk. Ezt nyílvánvaló blitz helyzetekben használják, hogy „maximum védelmet” kapjon a QB. Bár erre a célre nagyon jó, de így a qb-nak csak két szabad lehetősége marad (azaz elég két-három játékos a védelemnek a secondaryba). Sok múlik a játékosok képzettségén és összeszokottságukon. Nyugodtan alkalmazható olyan esetben ha egy irányító-elkapó páros nagyon összeszokott, mint például Montana - Jerry Rice duó, vagy Payton Manning – Marvin Harrison.

Mike (MLB): A 4-3 formáció középső lineback-ere. A 3-4 formációban a Mike az a interior linebacker, aki a formáció erős oldalán játszik. A Mike-nak a belső réseket és a Curl Zone-t kell védenie. A Mike a védelem kapitánya és legalább olyan éles eszűnek kell lennie, mint a QB-nek, mivel gyakran ő hívja a védőjátékokat.

(Mike és Will)

Mr. Irrelevant: Az utolsó játékos az újoncok egy bizonyos csoportjában, akit draftolnak.

Mo: Jack-ként is ismeretes. A 3-4 felállásban az a belső "Interior" Linebacker (ILB), aki a formáció gyenge oldalán játszik.

Motion: Egy jogosult elkapó snap előtti elrendelt mozgása. A motion segíthet különbséget teremteni a két szembenálló csapat között. Például akkor használják, ha egy elkapó fizikálisan előnybe kerülhet egy lassabb védővel szemben. Másik alkalmazási területe, hogy segítse a támadó csapatot a védőcsapat play-ének olvasásában. Például ha egy WR egyik oldalról a másikra megy motion-ben, az talán segít eldönteni, hogy a védelem embert fog-e vagy zónázik. Ha az elkapót követi a védő a formáción keresztül akkor emberfogást játszanak. Ha nem akkor valószínűleg zónáznak.

Muff: Egy szabad labda, amit a játékos lejtett, vagy kicsúszott a kezéből miközben megpróbálta azt elkapni.

Muffed punt: Akkor fordul elő amikor egy nem kontrolállt labdaérintés van punt után. A rúgó csapat megszerezheti ekkor a labdát, de nem haladhat vele.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése