2010. május 26., szerda

Defensive Line: falember típusok

A védekező falember fogalma nem játékos pozíciót jelöl. Az a játékos, aki a következő pozíciók valamelyikét játsza az számít védő falembernek:

(a támadó fal lyukai "gap")

Nose tackle: Az a védő falember aki pontosan a centerrel szemben áll fel. Orr az orral szemben. Ennek a játékosnak jól fel kell készülnie mert folyamatosan tepernie kell anélkül, hogy sack-et vagy akár tackle-t is csinálhatna. A meccsek nagy százalékában leduplázzák a támadók. A center oldalán lévő két A lyukért "gap" felelős. A snap előtt a nose tackle a labdát figyeli. Amikor a center snap-el akkor a nose tackle egyből megtámadja kézzel azt. Mivel a nose tackle a labdát lesi, a center egy hirtelen karrándítására beugorhat. A centerek eljátszhatják ezt gyakran, hogy úgy tesznek mintha megkezdték volna a snap-et.

(3-4 védelem)

Defensive tackles: Az a két játékos, akik a defensive end-ektől bentebb és általában az offensive guard-okkal szemben állnak fel. Feladatuk a védelmi sémák miatt változatos, felelhetnek a B lyukakért vagy akár a C lyukakért is. A defensive tackle-ök olyan különös manővereket hajtanak végre, amik megzavarják a támadó csapat blokkolóit. Igyekeznek azokat megbénítani. Felállásnál a offensive guard-ok belső vagy külső válla felé állnak fel, attól függően, hogy merre sejtik majd a labda mozgását. Ha a támadó fél valamilyen okból még snap előtt hibázik vagy olyat tesz, amiből a védő felismeri a következő játékot, akkor a defensive tackle pozíciót vált. A gyenge pont felé áll fel.

(4-3 védelem)

Defensive ends: Az a két védőjátékos, akik a offensive tackle-ökkel szemben vagy azok külső vállánál állnak fel. Helyük variálódhat a védő play-ek miatt. Például a 4-3 védelemben a defensive end-ek messzebb állnak fel mivel van két defensive tackle a belső oldalukon. A 3-4 védelemben a defensive end-ek szorosabban állnak fel, mivel ekkor csak a nose tackle van köztük. Az end-ek feladata között megtalálható az irányító kiüldözése a zsebből, vagy akár annak sack-je is. Ezek a játékosok rendszerint testtömegben kisebbek(130 kg körül), mint a nose tackle-ök vagy a defensive tackle-ök, és ezért általában ők a leggyorsabb falemberek a védelemben. A bal oldali defensive end erősebb futás védekező, jobb szerelő, de nem feltétlenül jobb pass-rusher. Keményebb dió egy támadó falember számára, hogy elmozgassa a scrimmage vonaláról. A jobb oldali defensive end a jobb pass rusher. Ő áll legtöbbször a quarterback vak oldalán "blind side". Bal kezes irányító esetében akár oldalt is cserélnek ezek a játékosok, hogy jobb eséllyel védekezhessenek.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése