2010. május 6., csütörtök

Amerikai Football kifejezések: L

(scrimmage offense)

Lateral: Lásd backward pass.

Line of scrimmage/scrimmage line: egy vagy két képzeletbeli vonal a csapatok között a gólvonallal párhuzamosan. A csapatokhoz közelebb eső labdahegy határozza meg az ő scrimmage vonalukat. Attól függően, hogy melyik csapatról beszélünk, megkülönböztethető a támadó és a védekező line of scrimmage-t. Gyakran az elnevezése egyszerűen „line” (vonal).

Line to gain: Az a gólvonallal párhuzamos vonal, amin túl ha halottá válik a labda akkor a támadó csapat újabb sorozat down-ba kezdhet (pl. egy új first down). A vonal mindig 10 yarddal arrébb jön létre onnan, ahonnan az előző sikeres first down után a labdát snap-elni fogják. (Vagy a gólvonal ha már nincs 10 yard)

Linebacker (LB): Egy védekező játékos pozíció. A lineback-erek általában 1-6 yard távolságra állnak a védő falemberek mögött és a legsokoldalúbb védőjátékosok, mert ha kell futást védenek, ha kell passzot és még blitzelnek is. Több fajtája is van a pozíciónak: Interior Linebacker (ILB), Middle Linebacker (MLB), Outside Linebackers (OLB). A 3-4 formációban, például az Outside Linebackers (OLB) vagy másnéven a "rush linebacker" majdnem minden játék alatt a passzolót rohamozza.

(scrimmage defense)

Lineman: Védő illetve támadó fal pozíció a scrimmage vonalán.

A támadó oldalon, aki a snap-et adja az a center, akik a két oldalán állnak azok a guard-ok és a fal két szélén a tackle-ök állnak. A fal szélein álló játékosok elnevezése end-ek. Ezt a felállást variálhatják is, akkor unbalanced line-ról beszélünk.

A védő oldalon, a külső emberek az end-ek és a belsők a tackle-ök. Ha 5, 6 falember áll fel védekezni akkor a legbelső játékosok a guard-ok. Az utóbbi ritka az NFL-ben, kivéve ha gólvonalat védenek. Középiskolai és egyetemi focinál néha lehet látni.

Live ball "élő labda": Bármelyik labda, ami játékban van, függetlenül attól, hogy birtokolja e valaki vagy sem. Scrimmage-től indított play-ek, free kick-ek (kickoff is) esetében a labda szabad labda.

Live ball foul "élő labda szabálytalanság": Különböző szabálysértésekre hívott büntetés. Például, ha valakik mezt cserélnek egy meccs alatt.

Long snapper: Az a center, aki a hosszú snap-ekre specializálódott. Field goal és punt kísérletek esetében hosszú és pontos snap-ekre van szükség. A legtöbb csapat rendelkezik egy hosszú snap specialistával, ahelyett hogy a normál centert kérnék meg erre a feladatra.

Loose ball "szabad labda": minden olyan labda, mely játékban van, de nem birtokolja egyetlen játékos sem. Tehát a hátrafelé vagy előre szálló, levegőben levő labdákra is ez a kifejezés.

Lost gem: Az a nemdraftolt szabad ügynök, aki jobban teljesít, mint ahogy elvárták. Nevezetes példák: Kurt Warner, Jake Delhomme, Rod Smith, Greg Camarillo és Wes Welker. Hasonlít a steal-re, aki egy játékos, aki jobban teljesít, mint ahogy elvárták, mivel későbbi draft körökben draftolták.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése