2010. május 19., szerda

Pontszerzés: Field goal


A field goal (mezőnygól) gyakran azon támadó csapat vigaszdíja, akik az ellenfél 30 yardján belül rekedtek. A mezőnygól akkor érvényes, ha átrepül magasan a kapufák között és egy támadó játékost sem és a földet sem érintette előtte. A középiskolai, egyetemi és professzionális footballban a mezőnygól 3 pontot ér, bár némely ligában a ritka rúgásokat 4 ponttal jutalmazzák. NFL Europe-ban az 50 yardos vagy attól messzebbről lőtt mezőnygól kísérletek 4 pontot érnek 3 helyett.

Mivel a mezőnygól értéke csak 3 pont a touchdown 6 pontjával szemben (extra ponttal általában 7) a csapatok csak bizonyos helyzetekben próbálkoznak meg vele. Ilyen szituációk lehetnek:

  • A csapat a 4 kísérlete előtt áll, és több mint 1 yard hiányzik a first down-hoz, de az ellenfél 35 yardos vonalán belül vannak.
  • Az első félidőben már csak egy play-re maradt idő.
  • A második félidőben már csak egy játékra van idő és a támadó csapatnak 3 pontra van szüksége a győzelemhez vagy, hogy döntetlenre hozza az állást.

Az elkeseredett helyzetek kivételével egy csapat általában csak akkor próbálkozik mezőnygóllal, ha drive-juk úgy néz ki, hogy megszakad, mivel egy blokkolt vagy elhibázott field goal után az ellenfél csapata a rúgás helyétől(NFL) vagy a scrimmage-től(NCAA) jön. A középiskolai footballban az a field goal, ami rövidre sikerül punt-nak minősül. A legtöbb csapat ezért nem próbálkozik mezőnygóllal, mivel a field goal felállás nem alkalmas a punt visszahordás levédekezésére.

Még ideális körülmények között is nehéz 50 yarnál messzebbről mezőnygólt rúgni. Az NFL leghosszabb rúgása 63 yard. Ezen a rekordon Jason Elam és Tom Dempsey osztozkodik az NFL történetében. Ha egy csapat úgy dönt a negyedik down alatt, hogy nem próbálkozik meg a field goal-al akkor punt-olhat. A punt nem ér pontot de az ellenfél csapatát a saját end zone-jához vissza lehet vele szorítani.

A field goal távolságát úgy kapjuk meg, hogy a rúgás helyéhez hozzáadunk 10 yardot(a gólvonal és a kapu távolsága). Vagy szimplán úgy, hogy 17 yardot (a snap hossza 7 yard a field goal kísérleteknél) hozzáadunk ahhoz amennyit még a támadásnak a gólvonalig kellene haladnia. Például, ha a csapat az ellenfél 25-ös yardvonalán áll, a mezőnygól kisérlet 42 yardos lesz.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése