2010. május 18., kedd

Chain crew


(chain crew)

A nézőktől nem várják el, hogy fejben tartsák, hogy a támadó csapat hányadik downja következik és mennyit kell még haladniuk a first downig. A football jelekkel és emberekkel segíti őket. A hazai oldalvonalon szemben a press box-al emberek csoportja tevékenykedik. Az ő nevük a chain crew vagy chain gang (lánc csapat). 8 láb magas rudakat tartanak.

Két ember, akik neve rodmen(rudas emberek) fém rudakat tartanak. Ezek tetején X vagy O jelek találhatóak és pontosan 10 yard hosszú lánccal a két rúd vége össze van kötve. Az egyik rúddal azt jelzik, ahol a labdabirtoklás megkezdődött, a másikkal pedig azt, hogy meddig kell a támadó csapatnak haladnia a first down-hoz.
A harmadik ember(boxman) egy olyan rudat tart, aminek a tetején számok találhatóak(1-4-ig). Ezzel jelzi az aktuális down-t valamint a labda helyét.
Minden NFL stadionban van egy ember aki azért felelős, hogy a drive kezdetének a helyét jelezze. Sok egyetemen és középiskolában ilyen nincs.

Ha valamilyen fontos mérésre van szükség egy first down eldöntéséhez a bírók behívják a chain crew-t a labdához legközelebb eső hash mark-hoz. Ezután a bírók saját maguk mérik meg a rudak segítségével, hogy a csapat elérte e a first down-hoz szükséges yard mennyiséget.

A chain crew és a ball boys személyzetének felállításáról a hazai csapat gondoskodik. A labdás srácok feladata a labdák tisztán valamint szárazon tartása.

(1st and ten rendszer vonala)

Ha tv képernyőn keresztül követi a néző az eseményeket, akkor nem csak a chain crew ad támpontot számára. Hála a technika vívmányainak elektronikus vonal jelzi, hogy meddig kell egy csapatnak haladnia.

1st & Ten a számítógépes program neve, ami ezt a sárga vonalat generálja egy élő NFL illetve NCAA football meccs alatt. A vonal fizikálisan nincs jelen a pályán, a tv képernyőjén azonban a pálya teljes széltében átnyúlik és így jól látható a first down jelző vonal. Azzal a céllal hozták létre, hogy a nézők számára még egyszerűbb legyen a játék nyomon követése. Egyes közvetítések alatt a 4. down alatt ez a vonal sárgáról pirosra vált. A scrimmage vonalát általában pedig kékkel jelölik. Ez a rendszer egyéb extrákat is tartogat, aminek a reklámozók is igen csak örülnek.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése